Odp: Wymiana nagrzewnicy.
A czy czasem na ścianie grodziowej nie ma łącznika rurek od nagrzewnicy i rurek od silnika?
Wymieniałem w C4 parownik klimatyzacji. Robota podobna. Standardowa procedura to demontaż deski i wymiana "mieszacza" powietrza. Takie pudło 40x40x40, w którym zamontowana jest nagrzewnica, parownik i klapy do zmiany kierunku przepływu powietrza. Nikt nie chciał mi tego naprawić. Znalazłem jedną firmę w lubelskim, która chciała to zrobić ale zawołali 1400 zeta. Mieszkam w byłym jeleniogórskim więc dałem sobie spokój. Zamiast tego kupiłem najtańszy mieszacz i się mu przyjrzałem. Rozebrałem wszystkie plastiki deski zasłaniające go w kabinie i po paru przymiarkach okazało się, że w tym zamontowanym da się wyciąć drzwiczki takie żeby wyciągnąć przez nie parownik. Poszło. Parownik wymieniłem. Klima działa.
Koszt wyszedł na poziomie 100+ ale czas roboty horrendalny. Ze 25h na wszystko o ile mnie pamięć nie myli. Ale dużo dumania było. Wpadłem też w kilka pułapek niestety. Powinienem mieć gdzieś zdjęcia z tej akcji to wstawię potem dla lepszego poglądu.