Stuk przy gwałtownym ruszaniu / przyspieszaniu
Cześć.
Ostatnio moja foka mk2 3D z 2005r. (1.6L, 100km, LPG) wydaje dziwne stuki przy gwałtownym ruszaniu lub przyśpieszaniu.
Opis sytuacji:
1. Stoję na podporządkowanej, z obu stron jadą samochody, z lewej jedzie auto, zwalnia i mi mruga bym wjeżdżał, z prawej mam drobną lukę. Walę w gaz na jedynce by (z piskiem opon, ale co zrobić) wskoczyć na drogę. W tym momencie usłyszałem głośny, raczej metalowy, trochę głuchy stuk gdzieś z podwozia. Jako, że gwałtownie ruszyłem to nie jestem w stanie stwierdzić, czy było przy tym jakieś dodatkowe szarpnięcie, drganie czy coś.
2. Wlekę się 90km/h na piątce za 2 ciężarówkami. Mam kawałek prostej, przerywanej i brak samochodów na przeciwnym pasie. Wrzucam czwórkę wale gaz by szybko je wyprzedzić. Identyczny dźwięk.
Zdarzyło się to już kilka razy (zwłaszcza to wyprzedzanie z redukcją).
Oczywiście dopuszczam do siebie, że może zredukowałem na zbyt dużej prędkości lub źle pracowałem sprzęgłem, ale z drugiej strony - styl jazdy raczej mi się nie zmienił, a ta sytuacja zaczęła się dopiero jesienią tego roku.
Pomocnicze objawy: nie wiem czy mają coś wspólnego z tym co opisałem powyżej, ale samochód strasznie mi drży przy przyśpieszaniu (tylko przyśpieszaniu) w zakresie 3000-4000 rpm. Na razie planuję wyważyć opony i sprawdzić czy pomoże. Dodatkowo ogólnie ostatnio strasznie się zamuliło to auto, wygląda jakby coś je blokowało lub też przyhamowywało - tutaj winę składałem na świece i planowałem je wymienić niebawem.
Macie może jakieś pomysły? Obawiam się czy to nie aby przegub ale nie znam się na mechanice na tyle, że to tylko zgadywanie z mojej strony.
|