Temat: [S-MAX 2015- ] Filtr DPF -wypalanie
View Single Post
Stary 27-10-2018, 08:18   #35
flashhh
ford::average

Imię: Bogdan
Model: KUGA mk2
Silnik: 2.0TDCi MR'13 Tit 4WD
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Filtr DPF -wypalanie

To tylko się cieszyć że wszystko masz OK bo ja mam makabrę. Najbardziej mnie wkurza jak uruchamia coś co mozna nazwać dopalaniem bo wentylator aż chce wyskoczyć a temperatury na czujnikach DPF w tym czasie mam ok 200"C więc jak ma dopalić przy 200st , nigdzie nie moge doczytać co się dzieje w tym momencie i co mam zrobić aby w momencie podnieć temperaturę do 600-800 bo nawet jak podniosę obroty do 4tyś to temperatura wzrasta do ok 350"C ale to też jest mało aby dopalić. Już nawet myslałem że coś z czujnikami temp jest zle ale jak SOOP dobije do 90% to dopalał jak bajka temperatury 700"C więc jednak potrafi. Tyle jest pisania a nigdzie nie mogę doczytać jakie są warunki kiedy CPU to uruchamia, wszędzie są użyte mądre zwroty " że auto analizuje sposób prowadzenia i sam decyduje o tym kiedy dopalać, można to to śmiało uznać za złoty zwrot. To pytam po co "baran" uruchamia dopalanie skoro nie podnosi temperatury do parametrów optymalnych do zrealizowania tego i oczywiście ponieważ nie osiągnął tego to na następny dzień rano robi to samo. Naczytałem się żeby wyskoczyć na trasę , więc jak się uruchomiło to ja szybko na S1 i tak jeżdziłem 40 minut i obserwuję a tu temperatury do 300"C( więc stwierdziłem że to bez sensu ta jazda bo mógłbym do śmierci jeżdzić a "książe ma to gdzieś i się nie dopali". Coś mi się widzi że "DZIADA" wywalę. Tak samo miałem w Passacie i jak wywaliłem u HEKO to cieszyłem się jak dziecko następne 5 lat z auta i niech te dur.. ekolodzy sami sobie zakładają to dziadostwo.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez flashhh ; 27-10-2018 o 08:23
flashhh jest offline   Odpowiedź z Cytatem