Temat: [S-MAX 2015- ] Filtr DPF -wypalanie
View Single Post
Stary 29-10-2018, 22:59   #43
Jarri S-max
ford::average

Imię: Jarek
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI EcoBlue
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Filtr DPF -wypalanie

Cytat:
Napisał Monte Rosa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponieważ nigdy wcześniej nie używałem auta z DPF (jestem właścicielem s max z tym dodatkiem od kilku tygodni) bazuje jedynie na treści artykułów w sieci itd.
I wniosek jest wg mnie taki, ze codzienna jazda na krótkich dystansach w mieście wymaga raz na 3-4 tygodnie dłuższej jazdy z wyższa prędkością. Jeśli tylko tyle wystarczy, aby filtr nie zapchał się, to i dla mnie nie będzie to kłopotem. Pytanie tylko, czy tak faktycznie w praktyce jest.
Ja też nigdy nie miałem auta z DPF`em. A jaki masz silnik?
Pytam, bo ja swojego odbieram za m-c i też się naczytałem (w tym w instrukcji), że wypala się co 160-500 km i wtedy trzeba jechać minimum 48 km/h przez ok. 20 minut (S-max 2.0 TDCI 190 KM EcoBlue). Poniewż głównie jeżdżę po mieście to zastanawiam się jak go wypalić? Specjalnie jechać w trasę??? Wygląda to słabo. Całe to wymyślanie z DPF`em i EcoBlue to tylko utrudnianie życia, zamiast ułatwianie. Nigdy wcześniej nie musiałem się nad tym zastanawiac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie ruszasz za miasto co 3-4 tygodnie żeby wypalić filtr?