View Single Post
Stary 30-10-2018, 11:03   #1
dexxter
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 140PS
Rocznik: 2013
Domyślnie Odcięte przewody od czujnika różnicy ciśnienia DPF

Cześć.
Jestem nowy na forum. Kupiłem 2 tygodnie temu S-Maxa z 2013 2.0 z dość niskim przebiegiem bo 91 TDCI 140PS.
Autem przejechałem ponad 1tyś kilometrów i zapalił się check engine. Podjechałem do warsztatu, po diagnozie okazało się błąd z czujnika regulacji ciśnienia DPF + błąd czujnika regulacji ciśnienia klimatyzacji (chodź do tego drugiego to pewności nie mam, że dobrze zapamiętałem).
Mechanik stwierdził, że węże od czujnika albo sam czujnik i zostawiłem auto.
Po 1h dzwoni do mnie i pyta się czy nie jestem z Usterki TVN, bo nie wierzy co widzi.
Przewody od obydwu czujników obcięte równo, tak jakby ktoś to zrobił cążkami i mówi, że nie ma szans, żeby było to zrobione przypadkowo.
Podczas kupowania auta byłem na stacji diagnostycznej i prosiłem min o sprawdzenie spalin, ale diagnosta miał zepsuty aparat do pomiaru spalin (przypadek?).
Wydaje mi się, że DPF chciał się wypalić, ale nie było czujnika i włączył się check engine.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł dlaczego ktoś mógłby odciąć przewody od tych czujników. Nie mogę doszukać się sensu i logiki. Ja osobiście bym odpiął przewody od wtyczek, a nie je ucinał.
Czy macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc!

Zdjęcie czujnika jaki zrobił mechanik
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
https://imgur.com/a/lW67nx3

Ostatnio edytowane przez dexxter ; 30-10-2018 o 11:04 Powód: problem ze zdjęciem
dexxter jest offline   Odpowiedź z Cytatem