Zwiększony poziom hałasu na niższych biegach, odczuwalny spadek mocy, zwłaszcza w przy niższych obrotach, odczuwalna turbodziura...
Generalnie nowy soft kastruje nieco momentu, przynajmniej niektórzy tak to odczuwają.
Pozwolę sobie zamieścić tu post kolegi
@
pioli
, w którym zawarta jest wypowiedź UOKiK:
Sami oceńcie , odpowiedź od UOKiK , akcja moim zdaniem jest bezsensowna i nic nie wnosi, a w teorii może jeszcze pogorszyć osiągi
"odpowiadając na zgłoszenie przesłane do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów drogą elektroniczną 7 września br. w sprawie realizacji akcji naprawczej ogłoszonej przez Ford Polska, uprzejmie informujemy, że Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) nie ma kompetencji do kwestionowania sposobu wykonania dobrowolnej akcji. Producent sam wybiera metodę wyeliminowania stwierdzonej przez siebie usterki. Głównym celem tego działania jest przeciwdziałanie zagrożeniu jakie może taka usterka spowodować, nie zapewnienie komfortu jazdy.
Przedsiębiorca wyjaśnił, że w przypadku pojazdów wyposażonych w funkcję Start-Stop akcja polega na nowej kalibracji oprogramowania z dodatkową funkcją zapalającą lampkę z ikoną klucza na tablicy rozdzielczej, która zmniejsza osiągi silnika, jeśli zostanie wykryty przedłużony poślizg sprzęgła. Dla pojazdów niewyposażonych w funkcję Start-Stop silnika, przedsiębiorca udostępnia alternatywny zestaw sprzęgła. Działania te mają doprowadzić do ograniczenia przypadków pęknięć tarczy dociskowej sprzęgła w razie zignorowania normalnych oznak zużycia sprzęgła. Wysoki stopień zużycia może prowadzić m.in. do poślizgu sprzęgła, a w konsekwencji do przegrzania, a nawet pęknięcia tarczy dociskowej sprzęgła. Zatem zmniejszenie osiągów silnika powinno być sygnałem zwracającym uwagę na działanie sprzęgła i wskazaniem do podjęcia działań zapobiegawczych. Akcja nie służy wymianie elementów zużytych podczas normalnej eksploatacji."
Wytłuściłem fragment, który jest, myślę, kluczowy - jeśli jeździsz normalnie i "czujesz" samochód, to nie potrzebujesz dodatkowych kontrolek, a tym bardziej kagańca mocy.
Chyba że, jak sugerują w tamtym temacie niektórzy, może chodzić o kwestie ekologiczne pod płaszczykiem problematycznego sprzęgła...