Temat: [Mondeo 2014- ] Spalanie 2.0 Ecoboost
View Single Post
Stary 06-11-2018, 11:24   #1602
fancomp
ford::average

Imię: Adam
Model: S-Max
Silnik: 2.0 EB (240KM)
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Spalanie 2.0 Ecoboost

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ten system to aktywne wyciszenie szumu a nie klekotu-przejedz sie MK5 w dieslu i posłuchaj silnika,najlepiej z kimś rozmawiając siedzącym obok,będziecie mogli rozmawiać szeptemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No własnie na jeździe próbnej jechałem 210KM dieslem, bo benzyny nie mieli. Nie był to Vingtale i klekot silnika na wolnych obrotach słyszałem ... i drgania silnika też czułem.

A co do systemu to wyciszenie nie tylko szumu ...

Może cytat od Forda :

Active Noise Control zadebiutuje w Fordzie Mondeo Vignale. Zasada jego działania właściwie nie różni się od tego, z czym mamy do czynienia w wielu dostępnych na rynku słuchawkach. System analizuje szumy z otoczenia (takie jak odgłos pracującego silnika i skrzyni biegów lub wiatr), po czym generuje fale dźwiękowe przesunięte w fazie o 180 stopni. W efekcie niepożądane dźwięki są wygłuszane (interferencja fal).

Ford ANC
System Forda wykorzystuje trzy mikrofony wbudowane w kabinę samochodu. Fale redukujące są natomiast generowane przez wewnętrzny system audio. Producent zapewnia, że działanie Active Noise Control nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu na odtwarzaną muzykę.

Czyli klekot silnika przy otwartych oknach latem dalej pozostaje, tego specyficznego dźwięku pracujacych wtrysków niestety chyba sie nie usunie. A ewentualne drgania można niwelować poduszkami olejowymi lub V12 ...
fancomp jest offline   Odpowiedź z Cytatem