View Single Post
Stary 06-11-2018, 15:05   #46
saint12
ford::beginner

Imię: Roman
Model: Ford Focus III ST-Line
Silnik: 2.0 150KM --> 190KM & 449Nm
Rocznik: 2017
Domyślnie Czujniki TPMS

Hej,

Moje pytanie jest nastepujące. Chodzi o działanie tych czujników. Mianowicie mam Forda Focusa MK3 2017r. i zakładam, że takie czyjniki mam w kołach (czytając inne tematy wynika, że sa montowane w fordach od 2014r).

Dokładnie mówie o tych czujnikach: TPMS EV6T-1A180-DB

Chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie one działają w fordzie focusie. Wczoraj zrobiłem test na postoju i z 2.2 bara odpuściłem powietrza na 1.5 bara i one nie wykryły różnicy (bez jazdy). Mam również Forda S-Maxa w rodzinie z 2015r i tam również są czujniki które nadają do komuptera określone ciśnienie z każdego koła (w tym przypadku obniżenie ciśnienia o 0.2 bar jest widoczne na komputerze jako ostrzeżenie).

Na komputerze w Focusie mam tylko opcje do kalibracji ciśnienia w oponach, i teraz moje pytanie brzmi, czy one się jakoś komunikują tylko z ABS i ABS informuje komputer o obrotach i na podstawie tego przy jeździe powinna pojawić się informacja o tym aby sprawdzić opony pod względem ciśnienia? Pamietam, że miałem kiedyś hondę z 2009 roku i dokladnie tak to działało ale czujnikach w kołach nie miałem.

W takim razie zastanawia mnie co i gdzie nadają te czujniki na częstotliwości 433 Mhz i kiedy pojawia się informacja, że cisnienie jest błedne.

Dziękuje za pomoc.

Ostatnio edytowane przez saint12 ; 07-11-2018 o 12:32
saint12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem