Czujniki TPMS
Hej,
Moje pytanie jest nastepujące. Chodzi o działanie tych czujników. Mianowicie mam Forda Focusa MK3 2017r. i zakładam, że takie czyjniki mam w kołach (czytając inne tematy wynika, że sa montowane w fordach od 2014r).
Dokładnie mówie o tych czujnikach: TPMS EV6T-1A180-DB
Chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie one działają w fordzie focusie. Wczoraj zrobiłem test na postoju i z 2.2 bara odpuściłem powietrza na 1.5 bara i one nie wykryły różnicy (bez jazdy). Mam również Forda S-Maxa w rodzinie z 2015r i tam również są czujniki które nadają do komuptera określone ciśnienie z każdego koła (w tym przypadku obniżenie ciśnienia o 0.2 bar jest widoczne na komputerze jako ostrzeżenie).
Na komputerze w Focusie mam tylko opcje do kalibracji ciśnienia w oponach, i teraz moje pytanie brzmi, czy one się jakoś komunikują tylko z ABS i ABS informuje komputer o obrotach i na podstawie tego przy jeździe powinna pojawić się informacja o tym aby sprawdzić opony pod względem ciśnienia? Pamietam, że miałem kiedyś hondę z 2009 roku i dokladnie tak to działało ale czujnikach w kołach nie miałem.
W takim razie zastanawia mnie co i gdzie nadają te czujniki na częstotliwości 433 Mhz i kiedy pojawia się informacja, że cisnienie jest błedne.
Dziękuje za pomoc.
Ostatnio edytowane przez saint12 ; 07-11-2018 o 12:32
|