Poważna usterka silników 2,0 TDCI
Witam,
Mam od kilku tygodni problem z dziwnymi odgłosami ze strony silnika, takie charakterystyczne przerywane brzęczenie, kilu mechaników nasłuchiwało i nikt nie jest pewny co o może być, dziś w najnowszym Motorze opisują bardzo podobnie to co u mnie jest, mniej więcej streszczę tekst:
Najpopularniejsze wersje silnika 2.0 HDI o oznaczeniu kodowym RHR i RHF które są w wielu autach min np w citroenach, Fordach itd okazuje się że są obarczone dużym ryzykiem poważnej usterki . Z czasem zużywa się sprzęgiełko przekazujące napęd z wałka rozrządu na pompę common rail. W miejscu osadzenia metalowego łącznika pojawiają się luzy zarówno w wałku, sprzęgiełku jak i na pompie. W pierwszej fazie zużycia usterka objawia się charakterystycznym brzęczeniem w okolicy pompy wysokiego ciśnienia (po lerwj stronie głowicy) podczas schodzenia silnika z obrotów ( u mnie tak jest że właśnie słychać na wolnych obrotach i co jakiś czas brzęczenie w tle pracy silnika)
Jak piszą jest to ostatni moment na naprawę usterki przed poważną awarią. Polecają wymianę wałka i sprzegiełka oraz regenerację pompy cały koszt wg autora ok 2 tyś. Zbagatelizowanie prowadzi do pęknięcia wałka w konsekwencji do do uszkodzenia dzwigienek zaworowych a w skrajnym przypadku do zerwania rozrządu i wtedy koszty 5 tysiecy, Usterka pojawia się zwykle w okolicach 300 tyś przebiegu ale występuję również przy ok 200 tyś a tyle własnie mojemu stukneło.
Teraz nie wiem co robić, czy koniecznie musi być nowy wałek oraz regeneracja pompy czy nie wystaczy wymiana tego sprzęgiełka, za bardzo się nie orientuję i czy da rade to taniej wg Was zrobić.
Jak pisałem większość objawów jet u mnie jak wyżej opisane.
pozdrawiam
|