View Single Post
Stary 09-11-2018, 17:39   #5319
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Pisałem już, skasowałem co napisałem, miałem kliknąć wyślij, rozmyśliłem się, ale widzę że ponownie napiszę co o tym myślę.

W tym segmencie R6/V6 - ponownie zadam pytanie. Ale po co?
Jak ładnie zaznaczyłeś, mając E-klasę nie interesuje Cię turbobenzynka w Fabii obok w której ktoś ciśnie do końca obrotów.
Bo nie po to masz e-klasę, żeby Ci R6 burczało z przodu.
V6? No jak już bardzo chcesz mieć coś "szybkiego" i wielkiego i ciężkiego co pali jak smok. A z racji że to zazwyczaj i dużo emisji i nieekonomiczne, to i w firmach zbytnio tego nie chcą, bo duże podatki, bo firma ma mieć znaczek Eco, bo ISO itp itd.
Stąd te wszystkie e-klasy o których tutaj mówimy, nie będą się wysilać żeby coś udowodnić osiągami. W takiej e-klasie silnik schodzi na drugi plan.
A taka Fabia czy Focus, to dochodzisz do miejsca w którym "nie wrzucisz nic lepszego/nowszego/zaczepistego w środku" bo to nie ten segment, więc żeby znaleźć odbiorcę, wrzucisz i ekonomiczny silnik ale też dasz do wyboru coś co ma 170KM i ma mniej niż 10 sekund do setki. Bo jakoś musisz złapać klientelę na coś tańszego.
A e-klasa nie musi Cię kusić 6.2 do setki, bo nie jesteś klientem który w tym modelu tego poszukuje. Chcesz szybkie i wielkie i wygodne i w ogóle "exclusive" to idziesz też gdzie indziej. Nie możesz tutaj zjeść ciastka i mieć ciastka.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem