Temat: [Focus 2004-2008] Szum przy hamowaniu
View Single Post
Stary 10-11-2018, 21:45   #1
chorazy5
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi bez DPF, 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Szum przy hamowaniu

Cześć!
Od nieco ponad miesiąca jestem posiadaczem Focusa MK2 z 2005 roku 1,6 TDCi, 109 KM, fabrycznie bez DPF. Przebieg 221 000.

Autem przejechałem jak na razie 2000 km i nie było do tej pory problemów z hamulcami. Niedawno zauważyłem szum przy hamowaniu. Nie występuje on zawsze, nie ma tutaj żadnej reguły. Raz pojawia się tylko na początku jazdy (po uruchomieniu auta), by zniknąć po przejechaniu kilku kilometrów. Innym razem przez 30 km jest ok i nagle zaczyna szumieć. Dziś akurat przejechałem 30 km i "szumnęło" mi dosłownie 3 razy gdzieś w okoli dwudziestego kilometra.

Szum pojawia się tylko przy hamowaniu przy niskiej prędkości (poniżej 30 km/h). W praktyce ogranicza się to do dojazdu do świateł. Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że ze 3 razy zaszumiało nie przy hamowaniu, ale również przy ruszaniu (także przy niskiej prędkości). W każdym razie nie zweryfikowałem tego jeszcze na 100%.

Początkowo szum lokalizowałem w okolicy prawego tylnego koła, ale teraz już zgłupiałem i słyszę to z bliżej nieokreślonego kierunku. Raz mam wrażenie, że gdzieś z tyłu, raz że gdzieś z przodu.

Co to może być? Pojechałbym z miłą chęcią do mechanika, gdyby sytuacja była permanentna. Ale jak znam życie, to akurat u mechanika będzie wszystko ok...
chorazy5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem