View Single Post
Stary 11-11-2018, 15:00   #59
Waldemarros
ford::average

Imię: Waldi
Model: Ford Edge Sport
Silnik: 2.7 EB @ 320 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Auto Świat - wady i zalety Focusa MK3

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tia.....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bo o nich nie wiedzą do czasu i tyle w temacie, bronisz tego Forda z taką zaciekłością, że aż jest to śmieszne.....W żadnym aucie nie miałem np. zbiornika płynu chłodzącego, który uległ biodegradacji po 4 latach....plastik nie pękł ! on się sam rozszedł i zaczął delikatnie przeciekać !, a to i tak pryszcz, bo problemy z układem chłodzenia są dużo grubsze....

Bump:

Bzdura, miałem Punto z 1995 r., to był dopiero złom.....no ale też na F. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupiłem Focusa zupełnie przypadkowo - zamówiłem Peugeota 208 GTI, niestety albo stety okazało się, że ktoś miał więcej szczęścia (układów) i dostał mój egzemplarz, a ja musiałbym czekać kolejne dwa miesiące. Po tym szukałem Clio Sport, ale w październiku 2017 roku był to towar deficytowy, później zdecydowałem się na Fiestę ST200 ale ostatnia przeszła mi przed nosem. W końcu rzuciłem okiem na Focusa w ST-Line - nie to co chciałem bo silnik 1,5EB ale po przeczytaniu kilku tematów z forum uznałem, że może to być niezła baza do tego co czym chciałbym jeździć (wymaganie minimum 200 KM). Wybrałem, kupiłem i jeżdżę 13 miesięcy. Póki co na liczniku 31 kkm bezawaryjnej i przyjemnej jazdy. Z wad, które mnie irytują to lekkie stukanie w tylnej kanapie lub lewych drzwiach, przy niewielkiej prędkości na dołkach (narazie przywykłem). Poza tym wszytko jest ok. Bagażnik jak dla 4 osobowej rodziny (2+2) jest ok na krótkie wypady nad wodę, bo na dłuższe wakacje ma zbyt mało miejsca - problem rozwiązał 500 litrowy Box Thule'a.
Komfort jazdy jak dla mnie bardzo duży, zawieszenie w wersji ST-Line jest niemal genialne - samochód klei do drogi jak szalony. Uważam, że jak na samochód kompaktowy za niemal 100 tys. złotych Focus to rozsądny wydatek.
Na moje szczęście nie kupiłem 208GTI bo okazuje się, że montowany w nim silnik BMW 1,6 turbo benzyna to prawdziwy szrot - na własne oczy widziałem egzemplarz w serwisie z przebiegiem 30 kkm, w którym robiony był rozrząd - a niby problem hydrualicznego napinacza rozrządu został rozwiązany. Przez ostatnie 18 lat miałem trochę samochodów (niemal cały czas po dwie sztuki w domu), w tym Renault 19, Golf 1, Daewoo Nexia, Daewoo Espero, Volvo V40, Jeep Grand Cherokie, Daewoo Leganza, Renault Megane Sedan, Ford C-Max, Toyota Yaris, Suzuki Grand Vitara. Na codzień w pracy ujeżdżam różne samochody, od compaktów po klasę premium. Reasumując zgadzam się z przedmówcami, że artykuły w AŚ piszą ludzie, którzy nie wiedzą o czym piszą. Co do trwałości Focusa, zobaczymy za kilka lat - planuje użytkować go łącznie przez 6, to czas pokaże. Narazie uważam go za świetny samochód.. na tyle świetny, że następny który będzie co S-Max (a miał być Superb Sport)
Pozdrawiam wszystkich Fanów Forda i hejterów z "bogatym doświadczeniem" za kierownicą.

Ps. średnio łącznie (własny + służbowy samochód) rocznie przejeżdżam około 80-100 tys. km, stąd pozwalam sobie na wyrażenie własnej mocnej opinii... Poza motocyklami, do których lałem oleje klasy premium, do silników samochodowych używam wyłącznie tych, które zaleca producent zmniejszając jedynie interwały wymiany do 10 kkm. Z żadnym dotąd silnikiem (poza Daewoo Leganza) nie miałem żadnych problemów...
Waldemarros jest offline   Odpowiedź z Cytatem