View Single Post
Stary 14-11-2018, 13:11   #392
ołowiany
ford::advanced

Model: kuga, bmw 530i, stelvio, bmw x5
Silnik: 0,7
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z importu

Nie wiem jakich konkretów oczekujesz. Mój dobry znajomy pracuje w SCS, która się tym zajmuje i rozmawiałem z nim kiedyś na ten temat.
Trochę z pamięci, bo nie odebrał teraz telefonu, a chciałem na bieżąco - urząd ma wszystkie dane towarów i usług sprowadzanych i kontroluje spływ należności. Nie wiem czy teraz odbywa się to "ręcznie", czy są jakieś algorytmy. Na ogół takie sprawy wychodzą po 6-12 miesiącach i wtedy dolicza się odsetki do wymaganego vat-u. Urząd ściąga to z właściciela pojazdu, bo tak jest najłatwiej. Można np. zająć pojazd do czasu uregulowania należności. Firma, która sprzedaje pojazd najczęściej nie jest jego importerem. Import został dokonany przez firmę założoną "na słupa" i po iluś tam transakcjach likwiduje się ją. Nie mam na teraz informacji jaką wagę urząd przywiązuje do takich drobnych spraw - a to jest dość ważne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak widząc jak władza uszczelnia system podatkowy to myślę, że będzie to coraz częściej ścigane. Z tamtej rozmowy wiem, że takie rzeczy urząd robi.

Teraz zobaczyłem, że 1 post w tym temacie opisuje dużo dokładniej ten proceder.

Ostatnio edytowane przez ołowiany ; 14-11-2018 o 13:15
ołowiany jest offline   Odpowiedź z Cytatem