Mały update:
Jestem umówiony na wodorowanie, ale coraz bardziej do mnie dociera, że będzie to kasa wydana nadaremnie... Wertując zagraniczne fora natrafiłem na podobny opis do mojego problemu - wypadanie zapłonu, po czym błąd z katalizatorem (co prawda w Fieście, ale co Ford to Ford).
Wrzucam tutaj cytat z tematu (po tłumaczeniu z niemieckiego na PL przez translatora), w którym to cytacie jest wyjaśniona cała sytuacja wraz z rozwiązaniem problemu:
"
Więc mój stopień na ten temat.
Nowa Kat została uszkodzona, więc lampa wróciła.
Znowu nowe wbudowane od znanego producenta, ponieważ nie ma więcej problemów z pojazdem.
Teraz już wiem, dlaczego tak się stało.
Całość w krótkiej formie
Cewka zapłonowa nie od razu zauważyła. (Żona jeździ samochodem)
Cewka zapłonowa wymieniana dwa miesiące później, lampa przyszła.
Sondy nie poprawiły się
Nowa Kat zainstalowana (pochodzi z obszaru Azji) po 2 miesiącach lampa wróciła.
Nie mogłem w to uwierzyć, ponieważ wartości w teście spalinowym były nadal dobre.
Przy następnych drzwiach wiedza Kat jest TOT.
Nowa Kat zainstalowana (z Europy), ponieważ nie jest to najmniejszy problem z pojazdem.
Wniosek: obwiniaj się, jeśli kupisz ****o. Wtedy człowiek musi wykonać pracę 2 razy."
Źródło:
https://www.motor-talk.de/forum/p042...13.html?page=2
Wniosek - jeżeli wodorowanie nie przedmucha kata (o ile jest on przytkany, a nie wypalony), w takim razie pozostaje jedynie wymiana na dobry zamiennik (BOSAL? W powyższym temacie został poruszony temat katalizatora "blue angel", a wujek google jedynie paruje to z Bosalem).
Z tego co zrozumiałem po wertowaniu mnóstwa forów zagranicznych, to błąd P420 lub P430, który tyczy się sond diagnostycznych za katalizatorami, pojawia się wówczas, gdy sondy te wykryją zbyt dużą ilość tlenu (O2) - sprawnie działający katalizator zużywa tlen w celu wypalenia zanieczyszczeń. Więc jeżeli nie ma nigdzie "lewego powietrza" na kolektorze czy w wydechu, sondy działają poprawnie (wykresy obu par sond nakładają się na siebie), to po prostu KAT is DEAD
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.