View Single Post
Stary 15-11-2018, 19:21   #1
Istvan
ford::average

Imię: Marek
Model: C-max
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Do włascicieli 2,0 TDCi (ciekawy artykuł w tygodniku Motor)

Witam,
W tygodniku Motor Nr 45 wydanym na dni 5-11 Listopada 2018 przeczytałem mini tekst dotyczący silników 2,0 HDI RHR i RHF.
Autor pisze w nim o trapiącej te silniki poważnej usterce.
Z czasem zużywa się w nim sprzęgiełko przekazujące napęd z wałka rozrządu na pompę common rail.W miejscu osadzenia metalowego łącznika pojawiają się luzy zarówno w wałku,sprzęgiełku jak i na pompie.
W pierwszej fazie zużycia usterka objawia się charakterystycznym brzęczeniem w okolicy pompy wysokiego ciśnienia (po lewej stronie głowicy)--podczas schodzenia silnika z obrotów.
Autor tekstu ostrzega tu przed bagatelizowaniem wyżej wymienionych objawów.
Co za tym idzie zaleca wymianę wałka rozrządu i sprzęgiełka oraz zaleca regenerację pompy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wartość tych napraw wycenia na jakies drobne 2 tys zł.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przestrzega też przed zbagatelizowaniem owych objawów ponieważ dojdzie do pęknięcia wałka rozrządu,uszkodzenia dżwigienek zaworowych,pęknięcia paska etc...
Koszty naprawy wycenia na 5 tys zł.
(To wolę kupić mało wyeksploatowany silnik)
Jak pisze autor tekstu - cyt-"usterka pojawia się zwykle przy przebiegu około 300 tys km ale może nastąpić już przy 200 tys km"
Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się w tym silniku z tak poważną usterką?
Czy doświadczył jej co nie daj Boże na własnej skórze ,bądż zna kogoś kto zna tego kto doświadczył??
Według obiegowej opinii silniki te są dość niezawodne i ja nigdy o czymś takim nie słyszałem.Ani w Fordach ,ani w Volvo ani w Citroenach czy Peugeotach.
Osobiście mam taki silnik z przebiegiem 216 tys km i niczego w nim nie wymieniałem (odpukać)...no oprócz klocków hamulcowych ,filtrów i płynów ustrojowych.
Czy u kogoś wystąpił ten problem?
(chciałem w dziale Diesel,ale tam nie mogę zamieścić postu- dlaczego?)
Pozdrawiam
Istvan jest offline   Odpowiedź z Cytatem