Jak już pisałem z całą pewnością w ogóle nie są mi potrzebne :
- czujniki parkowania
- tempomat
- multi kierownica
- podgrzewane siedzenia
i inne bajery z zaliczanych do tych " lepszych " . Auto musi mieć klimatyzację i el. szyby . To są moje wymagania. Niestety to auto ma szyby na korbę z tyłu i pomimo , że jak widać nie mam wymagań co do dobrego wyposażenia tutaj już trochę lipa jest z tym , że auto 2010 rok , 20 tysięcy i szyby z tyłu na korbę.
Generalnie fajnie gdyby auto miało klimatyzacją automatyczną + el. szyby wszystkie. I tylko tego szukam czy to w audi , vw czy w fordzie lub renault.
Po prostu ten Ford mnie ciekawi bo widziałem go już na żywo i wygląda na zadbanego . Niestety nie może się sprzedać ale to też dlatego , że Fordy mają opinie jakie mają ( ja się nie zgadzam ) no i jest autem mniej popularnym niż auta typu audi , skoda , vw a do tego totalna bieda wyposażenie i wiadomo , że grono zainteresowanych będzie mniejsze.
Gdybym jeździł dużo to już dawno bym miał auto bo bym kupił diesla . A diesli na sprzedaż jest od groma z każdej marki. Nie wiem czemu aż tyle ich jest a benzyn tak mało. Podejrzewam , że po prostu kiedyś ludzie częściej je wybierali i jest tego multum. Niestety przy mojej jeździe gdzie auto nie będzie często używane i raczej nie duże odcinki diesel z turbiną nie wchodzi w grę . Miałem kiedyś 1.9 TDI 110km i oczywiście częste problemy z racji krótkich odcinków. Syf w turbinie się zbierał ( nagar ) . Auto traciło na mocy i sam mechanik powiedział , że takie auto musi jeździć . Dlatego tylko benzyna wchodzi w grę.
Ogólnie lubię Wasze forum . Można tutaj pogadać . Jest duża aktywność. Jak dla mnie jedno z najlepszych miejsc biorąc pod uwagę inne fora dyskusyjne.
Widzę , że teraz pojawił się taki focus :
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-f...ID6Bv2GG.html?
Dzwoniłem z ciekawości. Auto sprowadzone od handlarza. Dziś przyjechało. Ogólnie facet mi zaproponował " swoją " stacje diagnostyki + miernik lakieru. Ja z dystansem podchodzę do takich spraw. Oczywiście zgadza się jechać na wybraną przeze mnie diagnostykę ale nie wiem dlaczego czuje , że to auto to ulep.
2009 rok , lepsze wyposażenie ( nie bogate ale lepsze ) i sprowadzony po opłatach za 17 tys do negocjacji. To pewnie dał za niego w Niemczech 14 tys . Oczywiście to ogłoszenie traktuje z dystansem bo jednak skupiam się na autach krajowych .
A i jeszcze mam pytanie. Ktoś kiedyś napisał , że tanim nakładem można " wzbogacić " focusa. A np. ciężko jest zmienić zegary na te ładniejsze nowsze ? Bo same zegary widzę od 180 do 300 zł kosztują , także tragedii nie ma ale jak z montażem ? trzeba coś przerabiać itp ? programować ? bo nawet jakbym kupił takiego focusa tego z 2010 roku to pierwsze co do zmiany to kierownica na nowszą i zegary.
Bo dołożenie el. szyb z tyłu już nie jest zbyt łatwe ?