Cytat:
|
Też się nie zgadzałem. Do roku 2014, kiedy to kupiłem fokusa mk2. Od tamtej pory nauczyłem się pokory i już się zgadzam. Tobie życzę zmądrzenia przed szkodą, a nie po.
|
Czyli ogólnie twierdzisz , że Focus MK2 w Twojej opinii jest słabym autem ? Tylko proszę o spokojną dyskusję reszty użytkowników. Bo wiadomo jak to często bywa gdy się " obrazi " dany model którym jeździ ktoś inny.
Ja to powiem tak . Jak dla mnie nie ma auta które ma same dobre opinie. Nawet auto które ma w większości super opinie przez niektóre osoby zostanie nazwane złomem a nie samochodem. Przykład . Zachwalana toyota auris , toyota corolla . Auta słynące z niezawodności i polecane przez bardzo wiele osób. Jak byłem na forum to wiele ludzi te auta równało z glebą i pisało " przereklamowane opinie " . Także szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie auto nadaje się do kupna bo wynika , że żadne
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moja siostra ma Focusa Mk2 z 2007 roku . Wiem , że się powtarzam ale ona nie narzeka a akurat sporo km robi ( trasy słupsk - gdańsk ) i odkąd go ma a ma go kilka lat ( chyba trzy ) to dopiero teraz miała " większy " wydatek i wymieniła sprzęgło a tak zero wkładu a dba o samochód . Także w tym wypadku nie sprawdzi się powiedzenie , że ford focus to auto nie trwałe .
Zaś jej męża kolega który obok mieszka ma audi A4 B7 i wpakował kupę kasy a jak wiadomo jakby porównać focusa do audi to 99% ludzi powie , że to porównanie jakby zestawić mercedesa z maluchem . Może trafny egzemplarz tego nie wiem aczkolwiek narzeka i to strasznie podczas gdy te auta mają dobre opinie i uznawane są za trwałe niemieckie konstrukcje. Każde auto się psuje i trzeba pewnego razu mieć tą świadomość , że będzie trzeba coś kosztownego zrobić ale czytając fora , opinie w internecie można powiedzieć jedno. Nie ma dobrych aut. Każde się psuje tylko nie wiadomo kiedy i jak szybko.
Bo szczerze powiedziawszy czytając opinie w internecie jestem coraz głupszy. Oczywiście dziękuje Wam za odpowiedzi i aktywność w tym temacie bo fajnie się dyskutuje ale kiedyś lekarz mojemu tacie powiedział " im więcej Pan o chorobach czyta w internecie tym będzie Pan głupszy i zdezorientowany " . I to samo chyba też aut się tyczy. Pisałem już tutaj o mojego Taty koledze starszym facecie. On nie zna się na internecie . Nie czyta opinii. Auta kupuje zawsze w " ciemno " tzn to co mu się podoba nie patrząc na to czy ten silnik się psuje czy nie. Po prostu bierze. Aktualnie ma mazdę która uważana jest za gnijącą bardziej niż focus i to jeszcze z niezbyt polecaną jednostką i co widzę to auto z bliska to nie mogę się napatrzeć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze gdzieś jest coś odradzane. Ten silnik muł - nie kupuj. Ten gnije. Ten zawieszenie słabe. Ten wadliwy napinacz rozrządu i takich przykładów można dać z 100 . Po prostu w pewnym momencie kupie to co będzie " zadbane " i jeśli się nabije na minę i przyjdą koszta. No cóż . Życie. Jedno jest pewne. Kupując auto używane są dwie opcje. Albo będzie się chwalić albo przeklinać . Trzeba to ryzyko ponieść bo inaczej żadnym autem się nie będzie jeździć.
Zapomniałbym dodać. Zapewne każdy z Was kojarzy auto które wszędzie ma przydomek " królowa lawet " . Jest nim renault laguna 2 . Każdy kto usłyszy o tym aucie hejtuje je na potęgę i mówi " boże tylko nie laguna ! " . Dosłownie każdy wylewa jad na ten samochód a tym czasem tak się składa , że mój b.dobry kolega miał takiego 4 lata. Sprzedając go nie było grama rdzy. Te auta jeśli nie są walone to nie gniją i to Wam każdy powie. Silnik 1.8 benzyna nie do zajechania. Z większych kosztów to na przestrzeni tych lat - rozrząd z zmiennym kołem faz ( ale to normalne ) , sprzęgło , amortyzatory tył , klocki , tarcze. Reszta zero problemu a auto też kilometrów robiło. Nikt mi w to nie wierzył gdy o tym mówilem komuś. Wnioski sami sobie wyciągnijcie