View Single Post
Stary 18-11-2018, 20:53   #1
mondeo2007mk3
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie 2.0TDCI - biało niebieski dym czuć ropą szrpanie

Witam,
krótki wstęp:
stałem się posiadaczem Fordzika Mondeo MK3 2007r 2.0TDCI kupiony okazyjnie za niskie pieniądze. Oczywiście w dniu zakupu posiadał usterki stąd niska cena. Mając podstawowe pojecie o mechanice nawet sie nie zastanawiałem i kupiłem.
Usterki w dniu zakupu:
-brak mocy
- zapalona kontrolka ESP+ABS (czujnik w lewym tylny kole) - naprawione
-mrugająca sprężynka
-palący się CHECK
-paląca sie kontrolka wymiany oleju?(żółta)
-dymi jak lokomotywa na czarno kiedy wchodził w tryb awaryjny brak dymienia
(jako ciekawostkę dodam ze wszystkie świecące kontrolki pozaklejane były czarną taśma izolacyjnaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Ale do rzeczy podpiołem się pod interfejs i cała masa błędów związanych z turbina i jej sterowaniem. (sprzedawca twierdził że turbo do wymiany).
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to zaślepiłem EGR (w miedzy czasie wymienione wszystkie filtry olej itp). Skasowałem błędy samochód ożył całkiem inne auto brak jakiegokolwiek dymienia przyspiesza na każdym biegu jak należy - ogólnie jakby dostał nowe życie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Brak błędów zrobione tak ok 800km bez żadnych problemów aż do dzisiaj. Samochod szarpnie w okolicach 2tys i puszcza za sobą chmure jasno niebieskiego dymu (jest tego naprawdę dożo)na wolnych obrotach na postoju dym raczej jasny smród nieprzepalonej ropy. Zgaszenie i ponowne odpalenie usuwa problem ale na chwile. Brak jakichkolwiek błędów czy możliwe że to wtryski padły tak nagle?. Dodam że samochód "posiadał" dpf. Filtr jest wypruty (slady spawania) - nie mam pojęcia czy jest wprogramowany z komputera. Na chwilę obecna samochodem nie da się jeździć ze względu na zadymienie. Ma moc, przyspiesza jak trzeba tylko w chwili szarpnięcia (tak jakby efekt odcięcia paliwa na 1 sekundę i chmura dymu z tyłu). Nie ma znaczenie czy silnik jest zimny czy ciepły.

pozdrawiam i dziekuje za wszelkie propozycje rozwiązania problemu

Ostatnio edytowane przez mondeo2007mk3 ; 18-11-2018 o 21:35
mondeo2007mk3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem