View Single Post
Stary 19-11-2018, 11:00   #56
mariotd
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk4 Liftback
Silnik: 1.6 Ti-VCT (88 kW / 120 HP) + LPG BRC
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: błąd P0420 jak usunąć

EDIT: Już po wodorowaniu. Bardzo miła obsługa, właściciel dogadany, mnóstwo tematów razem przegadaliśmy. Co najważniejsze - zanim nastąpi cała akcja z wodorowaniem, jesteśmy pytani o stan pojazdu, czy są jakieś problemy, etc. Temat prosty - jak przyjedziesz trupem, to nic to nie da, a może nawet podczas akcji się rozlecieć. Sam właściciel nie podchodzi do tematu jako czynność, która w "cudowny sposób naprawi auto". Raczej traktuje to jako profilaktykę.

Co do samego procesu (wykonywane na Pb): trwało to 2 godziny z zegarkiem w ręku, 4-5 razy w ciągu całego zabiegu była wykonywana "przygazówka" do czerwonego pola, podczas której z wydechu wydzielała się ciemna breja (za pierwszym razem "rzygnęło" konkretnie, kolejne przygazówki to były już tylko krople). Samo podawanie wodoru do dolotu powoduje podwyższenie obrotów, natomiast przez całe dwie godziny (oprócz przygazówek) silnik pracował na podwyższonych obrotach (1,8-2 tyś.).

To teraz najważniejsze - czy wodorowanie dało jakikolwiek efekt końcowy?

- auto dalej działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc nie jest trupem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wszystko działa poprawnie. Jedyne co mógłbym "realnie" określić jako poprawę, to na pewno kultura pracy na biegu jałowym na ciepłym oraz zimnym silniku. Na pewno nie będę się rozpisywać, że nagle mam +20 kunia i normalnie pędzi jak szatan - nie to auto, nie ten silnik. Z resztą, nie oczekiwałem takiego wyniku
- zaraz po zabiegu udałem się na obwodnicę w celu przegonienia mondka (zalecane po dekarbonizacji), starałem się jechać tak, aby wywołać błąd poprzez uruchomienie testu obwodu katalizatora. Po przejechaniu +/- 50km błędu brak. Dzisiaj rano trasa z domu do pracy, również obwodnicą, również jazda ok 100km/h (3 tyś. obrotów), błędu nadal brak. Zaznaczam, że zazwyczaj błąd wskakuje po kilku minutach jazdy z w/w prędkością, natomiast za każdym razem po skasowaniu błędu powracał on podczas drugiego razu pokonywania obwodnicy z w/w prędkością.
- nie ekscytuję się aż tak bardzo, ponieważ ani nie podłączałem jeszcze się pod kompa i nie sprawdzałem, czy czasem błędy są (ale jeszcze nie zmienione w usterkę stałą), czy sondy za katalizatorami mają już prawidłowe odczyty... Poczekam na spokojnie do końca tygodnia. Jak błąd nie powróci, wówczas wykonam diagnostykę

Zatem końcowy werdykt - zabieg wodorowania polecam (ale tylko sprawdzone miejsca z pozytywnymi komentarzami, gdzie nie robią tego na huuuuuuuuuraaaa tylko z głową), efekt "po" jest, ale nie traktuję tego jako super mega poprawa. Na obecny moment wodorowanie zadziałało tak, jakbym sobie tego życzył. Muszę jeszcze udać się na analizę spalin, ale to myślę, że na spokojnie w przyszłym tygodniu.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mariotd ; 19-11-2018 o 11:10
mariotd jest offline   Odpowiedź z Cytatem