Dziś zwalczyłem temat mojego angielskiego ręcznego.
Da się wykonać operację "przekładki" na europejską wersję, ale w zasadzie wykonalne jest to tylko na ręcznym wymontowanym z auta.
Na obrazku zaznaczyłem kółkami nity, które należy rozwiercić (po obu stronach mechanizmu, a liniami (ciągła i przerywana) miejsce zaklepania zębatki w stelażu ręcznego.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uchwyt z przyciskiem i oba pionowe ramiona obracamy w całości (lewe na prawą i prawe na lewą stronę), tak samo robimy z dolnymi ramionami (wtedy nie trzeba rozwiercać nitu -ośki zapadki ze sprężyną).
Zębatkę trzeba wybić ze stelaża i zaklepać z drugiej strony.
Ja jednak zrobiłem całkiem inaczej. Bo nie chciało mi się kłaść pod autem i wyciągać całego mechanizmu.
Zdemontowałem plastiki rączki, dolną część obróciłem o 180 stopni i przykręciłem na miejsce. Tak samo zrobiłem z górną częścią, przyciskiem i zaślepkami. Jednak zakończenie linki w rączce zaczepiłem na stałe w stalowej listwie (turkus na obrazku) wewnątrz rączki. Rolę mechanizmu odblokowującego pełni pręt (czerwony) naciskany przez przycisk (zielony), który przesuwa się wewnątrz rączki, wchodzi pod linkę (pomarańczowa) i napina ją, odblokowując zapadkę.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na razie działa. Jak przestanie, a będzie czas i lepsza pogoda, to zrobię przekładkę profesjonalną