View Single Post
Stary 24-11-2018, 10:36   #5380
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

To nie jest kwestia dokładności analizatora spalin ale tego co mierzy a czego nie mierzy. Porównaj sobie normy od Euro 1 do Euro 6 pod kątem emisji HC i CO w silnikach benzynowych to zauważysz, że one praktycznie nie zmieniły się od 20 lat. Tym samym analizator z lat dziwięćdziesiątych jest taki sam dobry jak ten z tego roku - pod kątem HC i CO. Po prostu wstawienie katalizatora z sondą lambda (126p nawet nie potrzebował wtrysku paliwa) załatwiło sprawę problemu emisji benzyn w Europie na 20 lat, do momentu kiedy zaczęto wprowadzać bezpośredni wtrysk benzyny i pojawiły się problemy z emisją cząstek stałych. Gdyby odpowiednia aparatura pomiarowa była tak dostępne w Polsce jak Ci się wydaje, to nie byłoby tego całego korowodu z certyfikacją aut z brakami wersji benzynowych na rynku.

Odnośnie spadku HC z 9 na 3 ppm v/v to tutaj nawet nie potrzeba odpowiedzi eksperta od emisji. Metrolog Ci powie, że że wg rozkładu t dla małej liczby pomiarów jest 99% prawdopodbieństwa, że te dwa wyniki nie różnią się między sobą w zakresie błędu przypadkowego pomiaru

Jeśli idzie w kwesti działania tego środka to nie będę 'gdybał' gdyż sama obserwacja ilości sadzy w rurze wydechowej niczego nie dowodzi, a sam reportaż za bardzo mi pachnie lokowaniem produktu. Może być tak, że zmniejsza się ilość PM10 a rośnie ilość PM2.5, a nawet drobniejszych cząstek. Więc na oko wydaje się lepiej, a w rzeczywistości auto produkuje znacznie większe ilości najgorszych, bo najmniejszych cząstek stałych. Czego ten analizator naawet nie zauważy, a co dopiero aby podał wiarygodne dane liczbowe z pomiarów. Naprawdę uważasz, że filtr cząstek stałych da się zastąpić tym "kamieniem filozoficznym"? Naprawdę jest ważny powód dla którego silniki 2.0 EB nie są oferowane - muszą być wyposażone w filtry cząstek stałych.

Tutaj masz link to zestawienia wszystkich norm emisji na całym świecie od początku ich wprowadzenia - w postaci pdf. Przeglądnij i gdybyś miał jakieś pytania to daj znać - jestem w stanie Ci odpowiedzieć na dowolny aspekt zawarty w tej broszurze. Jak mi dasz adres to Ci mogę wysłać oryginały tej książeczki

https://www.delphi.com/newsroom/pres...standards-book

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 24-11-2018 o 10:58
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem