View Single Post
Stary 24-11-2018, 17:38   #1
kriswoz
ford::average

Imię: Kris
Model: Kuga2
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2014
Domyślnie W jakim trybie D czy S w PowerShift jest właściwa jazda (dla silnika, skrzyni, użytko

Witam Wszystkich,

W jakim trybie D czy S w PowerShift jest właściwa jazda (dla silnika, skrzyni, użytkowania)???

Od roku czasu jeżdżę Fodem Kugą 2 z 2.0TDCi (163KM) z „automatem” PowerShiftem (PS), maksymalny moment obrotowy silnika około od 1850obr/min., przebieg mój 120kkm

Do tej pory jeździłem Peugeotem 406 z 2.0HDi 110KM i zrobiłem nim 174kkm. W 406 nie miałem problemu z kołem dwumasowym, nie mniej jednak może było to spowodowane sposobem jazdy, ponieważ nie jestem zwolennikiem eco jazdy (na niskich obrotach), po prostu silnik były kręcony do 2500obr/min, przełączenie biegu na wyższy i obroty były po przełączeniu na około 1600obr/min, przy czym normalna jazda „zawsze” w okolicy znamionowego momentu obrotowego, w 406 było on około 1700obr/min. Tym stylem jazdy spalanie było jak dla mnie normalne, a przede wszystkich nie było żadnych oznak zużycia (uszkodzenia) koła dwumasowego. Nadmienię, iż „gdzieś tam” przeczytałem, że koło dwumasowej najwięcej dostaje w ... przy niskich obrotach, czyli tzw. eco jazda.

Jak wspomniałem na początku, aktualnie od roku jeżdżę Kugą, na początku trochę „trudno” się przyzwyczaić do PS, ale można z tym żyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Patrząc na sposób mojego użytkowania 406 i braku usterek po stronie dwumasówki, zastanawiam się nad sposobem użytkowania Kugi z PS. W opcji jazdy na D, skrzynia łagodnie przełącza biegi (prawie niezauważalnie w porównaniu do trybu S, owszem nie jest to CVT czy typowy hydrokinetyk),
ale martwi mnie w trybie D (przy spokojnej jeździe), że zakres pracy silnika, czyli przełączenie biegu przy 1600(1700)obr/min, po przełączeniu silnik jest na około 1200obr/min., i tu jest mój dylemat:
1.
w tym układzie praca silnika jest w dolnym zakresie momentu obrotowego
2.
przy niskich obrotach, raczej niezbyt dobrze to wpływa na koło zamachowe z tłumikiem drgań

Natomiast, w konfiguracji S, przy spokojnej jeździe biegi przełączane są szybciej, płynność nie jest tak jak w trybie D. Przełączanie biegu w S, jest realizowane przy około 2400obr/min (nadmieniam przy spokojnym operowaniu gazu, owszem przy agresywnym gazie silnik (skrzynia) ciągnie do 3000(lub więcej)obr/min), następnie z 2400obr/min, po przełączeniu silnik jest w około 1500(1600)obr/min. i przy spokojnej jeździe na S skrzynia pracuje między 1500 a 2400obr/min, czyli przy prawie znamionowym momencie obrotowy, czyli najlepszym punkcie charakterystyki pracy silnika. Osobiście jazda w trybie S nie prowokuje mnie do sportowej jazdy, ale zachęca do utrzymywania silnika we właściwym zakresie prędkości obrotowej (tak mniemam), ale nasuwa się pytanie (dylemat),

Jaki jest „prawidłowy” tryb pracy (D czy S) aby silnik i skrzynia działały prawidłowo i nie powodowały niezamierzonych usterek (np. naprawa skrzyni PS, naprawa koła zamachowego z tłumikiem drgań, itd.itp.), ale proszę nie odpowiadać w stylu: tryb D jest do jazdy a S do sportu (to wiem)

Pozdrawiam
Krzysiek

Sorry, za rozpisanie się, ale chciałem w pełni przedstawić dylemat, a niestety nigdzie nie znalazłem pełnej informacji

Ostatnio edytowane przez SRS ; 22-12-2020 o 18:56
kriswoz jest offline   Odpowiedź z Cytatem