Temat: [Focus 2014-2018] 1.6 przytyka się silnik
View Single Post
Stary 25-11-2018, 20:44   #132
slawko_k
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: 1.6 przytyka się silnik

No nie wiem.
Dlaczego sonda miała by się uszkodzić??
Ja ten objaw pierwszy raz zaobserwowałem dzień po tym jak z salonu wyjechałem to kiedy miałaby się zepsuć.
Zresztą nadal po 5tyś przebiegu nie uważam że jest zepsuta po podłączeniu skanera OBD normalnie ładna sinusoida jest.

Kiedyś w astrze jak mi się przewód od sondy zwarł i cały czas 0 było to auto jeździło .
W poprzednim focusie jak mi membrana w reduktorze lpg strzeliła i ładowało gazem do instalacji podciśnieniowej to lambda cały czas 0,9V pokazywała i auta też jeździło.

Tu jeśli ta usterka się pojawia to patrzę czy mi żona kluczyka ze stacyjki nie wyciągnęłą bo auto się po prostu na 2-3 s wyłącza.

Czekam teraz na interface obd na BT żeby ciągle jeździć aby znaleźć jakąś prawidłowość i móc w serwisie na "zawołanie" ją wywołać.
Na pewno występuje jeśli odpalę silnik a wskazówka temperatury pokazuje ciut nad 60stopni, ale chce dokładnie znać temperaturę.

Może ma to związek z sondą. Zimny silnik nie bierze ponoć nawet z niej sygnału. dopiero po rozgrzaniu sygnał ten jest uwzględniany. Nie znalazłem tylko informacji przy jakiej temperaturze się to odbywa. Jeśli akurat przy tych ok 60 stopniach to by było już coś.

Ostatnio edytowane przez slawko_k ; 25-11-2018 o 20:56
slawko_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem