Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana uszczelki pod głowicą 2.5t
View Single Post
Stary 26-11-2018, 03:24   #5
stadar
ford::average

Imię: Motomaniak
Model: Mondeo MK3 i inne Fordy
Silnik: Benz. ewent. Lpg
Rocznik: 1991-2017
Domyślnie Odp: Wymiana uszczelki pod głowicą 2.5t

Zanim rozbierzesz głowicę przejrzyj cały układ chłodzenia i wyklucz inne drogi ucieczki płynu.Może gdzieś indziej ucieka płyn, to bardzo małe ilości..Mi kiedyś kapało na trójniku niefabrycznym dokładanym przy okazji lpg.U mnie w mk3 robi sie ogromne cisnienie w zbiorniczku wyrównaczym.Płyn jest zasyfiony.Przy głowicy jest kupa roboty.Wiem bo niedawno robiłem w Foce 1.6Ti.Dodatkowo tam jest tyle dodatkowych procedur,że jak ktoś nie robi Fordów, to niech się za to nie bierze.W Twoim przypadku to chyba silnik od Volvo?Poza tym w niektórych autach benz. EGR jest chłodzony płynem i teoretycznie tam mogłyby się przedostać spaliny do płynu.Temat chłodnicy oleju tu raczej nie wchodzi w grę.
Jeżeli płyn dostawałby się do komór spalania to były biały dym a do oleju to mleko pod korkiem.Ale cisn oleju jest 4x wyższe niż wody także miałbyś mleko w zb.wyrównawczym.Spaliny do płynu b.wysokie ciśn.u mnie nawet po kilku godz.postoju było czuć po otwarciu korka zb.wyr. Kiedyś w innym aucie płyn zrobił się brunatny ale olałem to i po wymianie płynu jest czysty.W mondeo mk3 też jeżdże już długo na krótkich odcinkach.Wymieniłem płyn ,wypłukałem układ i nawierciłem korek.Zjawisko jakby ustało.Nie wybieram już ,,piany" ,,masła" itd.Poza tym komplekowa naprawa głowicy w mojej okolicy to koszt połowy wartości auta.W trasy mam inne auto i nie śpieszę się z rozbiórką.
Wg mnie głowica najczęściej pada od: 1. przegrzanie (na skutek zakłóceń w pracy termostatu,utraty napędu pompy wody,dużego ubytku płynu chł.),2.Lpg uboga mieszanka 3.miejscowo zapowietrzony układ np.po wymianie płynu i niedostatecznym odp.Są jeszcze jednostki z wadami fabr.

Ostatnio edytowane przez stadar ; 26-11-2018 o 04:49
stadar jest offline   Odpowiedź z Cytatem