Cytat:
po takiej wymianie trzeba zresetować czujnik stanu naładowania akumulatora ( BMS )
|
Podobno nie ma głupich pytań, więc zapytam: czy taki reset należy wykonywać tylko przy wymianie akumulatora na nowy, czy też po każdym odłączeniu akumulatora, naładowaniu go poza autem i ponownym podłączeniu? No bo przecież BMS - jak mniemam - pamięta jakiś stan akumulatora, a tu nagle znika napięcie, a później pojawia się akumulator w innym stanie.
Może lepsze jest ładowanie akumulatora bez odpinania go od instalacji? Trochę bym się bał takiej procedury używając "ładowarki" z Lidla...
EDIT:
Już znalazłem odpowiedź - przy doładowywaniu nie jest potrzebny reset BMS:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
EDIT 2:
Trochę sobie poczytałem forum i zacząłem zastanawiać się, czy reset czujnika BMS po ładowaniu na zewnątrz rzeczywiście jest pozbawione sensu. Jeśli przed ładowaniem na zewnątrz BMS wiedział, że akumulator jest niedoładowany (krótkie trasy), to po podpięciu naładowanego rozumiem, że nadal będzie próbował go doładować? No bo jeśli nie, to na cóż byłaby mu "historia", skoro miałby bazować tylko na bieżących odczytach?
Teoretycznie reset nie powinien zaszkodzić, bo czujnik będzie "uczył się" od zera i zaadoptuje się do bieżącego stanu akumulatora.
Niech ktoś mnie poprawi, jeśli błądzę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EDIT 3:
Dla potomnych:
Cytat:
Nie wykonuj zerowania, jeśli akumulator nie został wymieniony.
|
Chociaż wciąż nie znam uzasadnienia dlaczego nie wolno zerować BMS po doładowaniu akumulatora "na zewnątrz", to zapamiętam tę radę, wierzę Koledze
@
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
na słowo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.