View Single Post
Stary 27-11-2018, 11:49   #9
BrunoJ
ford::advanced

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: W jakim trybie D czy S w PowerShift jest właściwa jazda (dla silnika, skrzyni, u

Pełzanie generalnie robię na D. Auto toczy się zupełnie przyzwoicie i reaguje na dodanie gazu jeśli trzeba. S tylko jeśli przewiduje że będzie potrzebne szybkie odejście.
Przy prędkości 80-90 na D faktycznie obroty mizerne. Zawsze mnie to zastanawia - mówi sie żeby przegonić auto na trasie, żeby wypalić DPFa. Tylko czy on się w ogóle wypala przy takich obrotach?

To co mi się podoba na D, a jest mniej zauważalne na S, to auto samo zrzuca bieg na niższy jeśli zaczyna się jakieś wzniesienie, lub gdy się delikatnie dwa razy nadusi pedał gazu. Podobnie w górę, odpuszczenie przy przyspieszaniu gazu na chwilę potrafi spowodować wrzucenie wyższego biegu. W ten sposób można pomagać skrzyni, gdy widzimy że obroty nie są optymalne do naszych oczekiwań.

Jedna rzecz mnie zastanawia - piszesz o 1200obr przy pełzaniu. Poobserwuje u siebie, ale mam mocne przekonanie że obroty na D pracują między 1500 a 2000 (a na S odpowiednio 2000-2500). 1200 wydaje sie jednak troche mało, chyba że to na 1szym biegu zupełne toczenie się. Jeśli tylko jest mozliwość to auto zrzuca ponizej 1500obr bieg na nizszy, wchodząc w okolice 1800-2000.
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem