Odp: Akcja serwisowa - sprzęgło 18S07
Akcja jest szersza. Mojego C-Maxa też wezwali. (1.5 benzyna M6)
Problem polega na 2 sprawach. Ujmę 2 problemy w jednym zdaniu. Docisk na sprzęgło jest za mocny i dochodzi przegrzania sprzęgła w wyniku czego sprzęgło może pękać. Rozwiązanie jest jedno zaprojektować wytrzymalsze sprzęgło i je wymienić. Ale ASO wpadło na genialny pomysł pod tytułem po co wydać 4000 zł skoro za 200 zł można walić ściemę. "Sprawdzą" sprzęgło i przeprogramują komputer tak by zmniejszyć moment obrotowy. Sprzęgło wytrzyma 2 lata gwarancji a potem to nie ich problem. Tylko problem pod tytułem nie takie auto kupiłem się pojawia. Kupując auto kupiłem z momentem obrotowym rzędu 4500 a nie 3500. Nie jestem mechanikiem ale wiem, że wyżyłowany silnik 1.5 z turbiną o mocy 150KM jeśli zmniejszymy moment obrotowy to turbina padnie o jakieś 30% szybciej. Ford zaczyna za mocno pogrywać z ludźmi.
Na stronie UKOiK jest już anons
Przedsiębiorca FORD POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w samochodach marki Ford, wyposażonych w silniki: 1.0, 1.5 i 1.6 Ecoboost oraz 6-biegową przekładnię mechaniczną, modele:
Cmax i Focus, wyprodukowanych w fabryce w Saarlouis od 01.08.2012 r. do 30.06.2016 r.,
Galaxy i Smax, Mondeo, Transit Connect i Kuga, wyprodukowanych w fabryce w Walencji od 01.08.2009 r. do 30.06.2016 r.,
może pękać tarcza dociskowa sprzęgła. Powoduje to wydzielanie zapachu ze sprzęgła oraz zmniejszenie prędkości i osiągów pojazdu. Natomiast w przypadku oderwania fragmentu sprzęgła może dojść do pożaru pod pokrywą komory silnika.
|