Temat: [Mondeo 1996-2000] Nagrzewania i wolne obroty
View Single Post
Stary 02-12-2018, 10:41   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: Nagrzewania i wolne obroty

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, to co napisałeś, choć czytałem kilka razy, bo zupełnie brak w tym tekście przecinków, przez co informacje się zlewają.
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy układ pomiaru temperatury jest dobry (są dwa czujniki temperatury, osobny do wskaźnika i osobny do komputera) to odłącz wtyczkę od tego czujnika do wskaźnika, zewrzyj styki we wtyczce i włącz zapłon. Jeżeli wskazówka wychyli się do położenia maksymalnego, to układ pomiarowy jest w porządku. Przy włączonym zapłonie odłącz wtyczkę od czujnika temperatury do komputera. Powinno to spowodować uruchomienie wentylatora na chłodnicy najpierw na pierwszym biegu, później na drugim. Następnie podłącz wtyczki, uruchom silnik i pozwól mu na postoju nagrzać się do maksymalnej temperatury, aż włączy się wentylator na chłodnicy i sprawdź, czy wskazówka doszła prawie do czerwonego pola. Jeżeli tak, to czujnik temperatury do czujnika jest sprawny.
Podczas nagrzewania silnika kontroluj ręką temperaturę węża łączącego obudowę termostatu z chłodnicą. Jeżeli wąż będzie się powoli nagrzewał razem z nagrzewaniem silnika, to termostat jest stale otwarty, czyli uszkodzony, a jeżeli długo będzie chłodny a później szybko zrobi się gorący, to termostat jest dobry.
darmodziej jest online   Odpowiedź z Cytatem