Temat: [Fiesta 2012-2017] Falowanie obrotów
View Single Post
Stary 04-12-2018, 20:01   #5
timbersher
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Fiesta MK7 FL
Silnik: 1.25
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Falowanie obrotów

Sprawdziłem u siebie zanim się trochę nagrzeje na ssaniu przy mrozie zachowuje się tak samo. Delikatnie wskazówka drga, a pózniej stoi jak wryta. /fiesta 2017 1,25 9,5tyś. przebiegu/, druga fiesta z 2004 silnik 1,3 przebieg 202 tyś zachowuje się tak samo. Zanim się silnik rozgrzeje uruchamiane jest ssanie silnik dostaje więcej paliwa około 1,2 l/h dodatkowo do tego dobierana jest odpowiednia ilośc powietrza - przepustnica, krokowiec też robi swoje a regulator za wszelką cene stara się proces regulować przez co obroty idą w górę i w dół. Wraz ze wzrostem temperatury silnika proces się stabilizuje i obroty spadają.
Starą fiestę podłączałem pod kompa i sledziłem.
Problem będzie jak po rozgrzaniu obroty nie bedą stałe. Obroty w mk7 możesz śledzić na wyświetlaczu uruchamiając fiestę w trybie serwisowym.
Silnik w mk7 1,25 po rozgrzaniu chodzi idealnie nie ma mowy o jakiejkolwiek nierównej pracy drganiu itp., jeżeli zacznie Ci po rozgrzaniu trząść wtedy dopiero szukaj przyczyny, ale szybko to nie nastąpi. Gdyby robili jeszcze mk8 z tym silnikiem zamówiłbym jutro rano, niestety na tej fieście skończy się moja przygoda z fordami, 3 cylindrowiec to nie dla mnie.
timbersher jest offline   Odpowiedź z Cytatem