View Single Post
Stary 09-12-2018, 12:30   #41
koszka
ford::expert

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Duratec 2.0 PB 145KM - Nierówna praca silnika po odpaleniu

Cytat:
Napisał mefisto72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Cieszę się że trafiłem na ten temat bo myślałem już że jestem sam z takim problemem jak opisujecie. U mnie przedstawia się on następująco. Odpalam rano auto i gdybym chciał od razu ruszyć to zadławiłby się spalinami a nawet potrafił wystąpić efekt strzału z wydechu. Problem ten mija gdy nagrzeje auto gdzieś tak do 2, 3 minut. Później jest już ok. Sprawdziłem co się dało. Przede mną regulacja zaworów i wymiana szklanek. Mechanik nie znalazł żadnej przyczyny. Diagnozował co się dało. Przepustnica wyczyszczona, świece primo etc..... Jestem ciekaw co będzie po tej całej pierestrojce. Luzy na jednym cylindrze już 0,5 a reszta 0.20 /fabrycznie ma być podobno 0,35/ , powtarzam co usłyszałem bo nie znam się na tyle. Usłyszałem też smutny komentarz że większe zużycie zaworów to wina instalacji LPG która generalnie do tych aut średnio się nadaje. Czekam na efekty. Impreza nie jest tania bo to będzie kwota ok. 1tys /oby się na tym skończyło/. Na LPG przejechałem 80tys. km. Piszę Wam to wszystko bo być może ktoś miał podobne objawy do moich a problem leżał zupełnie gdzie indziej a taka sytuacja jest możliwa. Dlatego nie wiem czy dobrze postępuję?
Kto tak mówi że LPG średni się nadaje do tych silników. Chyba papraki które nie mają pojęcia o regulacji zaworów. Jak dobrze wyregulowana instalacja to jeździ jak się patrzy. A nawet jakbyś wymienił / naprawił głowice za 2 tys to i tak jeżdżąc na LPG po 100 tys km jesteś dużo do przodu.
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem