View Single Post
Stary 09-12-2018, 14:38   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czym i na ile różni się silnik 100KM od 140KM

Słupek ogołocony z osprzętu kompletnie nic nie mówi o silniku.
Ja brałem silnik z pompą wtryskową, za którą założyłem kasę, wsadziłem swoją i swoje wtryskiwacze, a pompę oryginalna odesłałem. Dzięki temu nie dotykałem rozrządu, bo koło pompy na czas przekładki wisiało na wieszaku/przyrządzie.

Trudno radzić tu zdecydowanie określone postępowanie, bo dużo zależy po prostu od szczęścia. Ale biorąc złożony silnik od firmy rozbierającej auta, która w ofercie ma ich kilka, przynajmniej wiesz, że nie jest to silnik zwalony, tylko z rozbiórki z rozbitka lub skorodowanego auta. Minimalizujesz prawdopodobieństwo wejścia na minę - a Polska to kraj niekaranego złodziejstwa i pospolitych oszustw. No i silnik złożony fabrycznie, to zupełnie inna bajka, jak silnik składany w warsztacie... Na Allegro ja mam uzysk spełniania się obietnic sprzedawcy rzędu 50%. Teraz droższe zakupy robię zawsze osobiście, oglądam towar i dopiero się decyduję. Tydzień temu kupowałem w ciemno alternator do Lupo - przyszedł ładny, czyściutki jak na zdjęciu, ale... łożyska do wymiany.
Ja z silnikiem miałem to szczęście, że brałem 2,0 tdci z Mondeo (do Transita) i widziałem stan licznika rozbitego anglika... No i silnik widziałem, był ładny, zadbany, nie skatowany.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-12-2018 o 14:53
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem