Cytat:
@ edmun
- to zapraszam do Krakowa - zmienisz zdanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomijając chaos budowlany i smog to akurat MPK w Krakowie działa według mnie super i tabor naprawdę ma nowoczesny. Autobusów jak te we Wrocku już nie uświadczysz, nie dość że większość spełnia Euro6 to jest już kilkanaście hybryd i elektryków.
Z tramwajami idzie wolniej, jeździ jeszcze kilka bez klimy ale w zimie ogrzewanie działa.
Komunikacja publiczna to też nieubłaganie przyszłość - strefy w centrach miast, zakazy wjazdu no i koszt - 80zł miesięcznie na całe miasto to grosze w porównaniu do 800 zł za benzynę.
|
Do tego 2 apki mobileMPK i SkyCash. Ostatnio potrzebowałem podjechać w ciągu dnia z Podgórza pod Filharmonię do sklepu i z powrotem (chyba jakieś 6 km). Zajęło mi to 40 min ( z czego jazda 25 min) i kosztowało 5.60. W całym Krakowiaku było może 10-20 osób: czyli ogólnodostępne miejsca leżące. Google maps pokazywał dla samochodu 35 minut w jedną stronę, a do tego parking pod Wawelem 8 zł/h (o wolnych miejscach w strefie zapomnij - no chyba, że będziesz krążył pół godziny po okolicznych ulicach polując na jakiegos wyjeżdżającego)