Cytat:
|
(...) Zreszta temat jest o dpf a nie innych metodach lamania prawa, ktorymi chciałbyś usprawiedliwic wycinanie dpf.(...)
|
Ja chciałbym usprawiedliwić wycięcie DPF'a wściekłością na producenta/tów samochodów za to, że instalują/montują mnóstwo przeróżnych zbędnych lampek/ikonek ostrzegawczych, a to, że w danej chwili wypala się DPF nie ma żadnej informacji. Skąd laik/zwykły użytkownik samochodu ma wiedzieć żeby w danej chwili nie wyłączać silnika bo właśnie DPF się (jeszcze) wypala? Mój się zapchał po około 140 tys km. Sądzę, że gdyby była jakaś informacja (komunikat, świecąca ikona?) to by dłużej służył bo dopiero po wycięciu DPF'a i rozmowach z żoną dowiedziałem się, że ona bardzo często wyłączała silnik pod domem, po powrocie z pracy, gdy bardzo szybko i głośno pracował wentylator mimo, że temperatura silnika nie przekraczała 80/90 ºC , a ponoć jest to jedna z oznak wypalania się DPF'a? Zamiast tej durnej ( dla mnie ) śnieżynki informującej o temp wolałbym ikonkę informującą o wypalaniu się DPF'a.