Temat: [Ogólne] SYNC2 z Polskim lektorem :)
View Single Post
Stary 13-12-2018, 11:47   #96
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: SYNC2 z Polskim lektorem :)

Ogólnie nie wypowiadam sie w kwestia etycznych innych osób, a szczególnie nie uogólniam tego na bliźnich i poziom całego społeczeństwa. Ja np. osobiście uważam za nieetyczne korzystanie z serwisów na witrynach .org do prowadzenia działalności gospodarczej przynoszącej korzyści komercyjnej. Dlatego, mimo że kilka osób pytało mnie na priv czy mogę im coś tam aktywować forscanem (wiedza ogólnodostępna), nigdy się na to nie zgodziłem. Ale też nie przeszkadza mi to że inni wykorzystują to w celach odniesienia korzyści finansowych. Znam osoby, które za naganne uważają sama kwestię modyfikacji lub uczestniczenia w procesie modyfikacji czyjegoś oprogramowania bez wiedzy autora. Koniec końców, efekt takiej modyfikacji wpływa na wizerunek właściciela oryginalnego oprogramowania, a nie tego który je modyfikuje (nawet jeśli jest właścicielem tej modyfikacji), zwłaszcza jeśli modyfikacja pozostaje anonimowa (prawa IP, przez analogię do modyfikacji np. projektu architektonicznego). Jak powiedziałem pozostawiam to do indywidualnej oceny etycznej każdej z osób. I nawet nie próbuję "podnosić kamienia". Ale doceniam i jestem wdzięczny jeśli mi ktoś coś podpowie i pomoże zrobić dla własnych potrzeb i satysfakcji. A kwestie etyczne pozostawiam ocenie autorytetów moralnych. Tak rozumię istotę tego forum.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 13-12-2018 o 12:03
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem