Temat: [S-MAX 2006-2015] drgania kierownicy przy hamowaniu
View Single Post
Stary 13-12-2018, 22:46   #31
rtb
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: drgania kierownicy

Z moich doświadczeń:
- bicie przy hamowaniu (kupiłem go, przebieg 200 000 tys ) = niecofające sie klocki hamulcowe; blokują się w jarzmie hamulca i trą o tarcze; jarzma na wszystkich kołach mam ~0,5 mm mniejsze niż klocki; pomaga zeszlifowanie blach klocków tak aby te swobodnie poruszały się w jarzmie; u mnie poprawa nastapiła od razu po korekcie, hamulce przestały piszczeć, grzać się i łatwiej było zadbać o felgi - osad łatwiej usunać i jest go mniej. Od czasu do czasu bicie przy hamowaniu wracało; po około 3 -4 miesiącach uspokoiło się całkowicie.
- bicie po zdjęciu koła (jakaś naprawa, wymiana felg stalowych na aluminiowe na wiosnę) = powierzchnia kontaktu felga-tarcza hamulcowa;stalowe zawsze traktowałem szczotką drucianą przed montażem i nie było z nimi problemu ; aluminiowe potraktowane szczotką drucianą nie dawały takich efektów więc zeskrobałem osad/korozję/anodę szerokim śrubokrętem i to pomogło.
- bicie od 80 do 160km/h (zaczęło sie po 250 000 tys) szczególnie nasilające się podczas wiatru bocznego; pojawiające się i znikające (mniejsze przy zwiększonej masie samochodu) - cukierki w tylnym zawieszeniu.
rtb jest offline   Odpowiedź z Cytatem