Cytat:
|
E, to już bym we wszystkie dmuchnął. :-)
|
@
jvc
Właśnie o to chodzi. A nawet więcej
Nie pompujesz koła do ciśnienia wskazywanego przez czujniki na pozostałych kołach ale do ciśnienia wskazywanego przez dystrybutor powietrza. To jest Twój wzorzec. Nie kalibrujesz dystrybutora od czujników zamontowanych w kole. Bo co jeśli dwa czujniki (np z jednej strony pojazdu) pokazują mniej jak pozostałe z drugiej strony pojazdu - to skąd wiesz które ciśnienie (strona) jest prawidłowe? Dlatego należy dopompować / sprawdzić wszystkie koła i zrobić reset. W tym przypadku, przy nagrzanych kołach należy pompowac z 0.2 bar więcej niż podaje instrukcja (dla zimnych kół) - takie są moje obserwacje. No chyba, że był cały flak, to wtedy i tak wpompuje się całe zimne powietrze. Inna sprawą jest, że instrukcja nie podaje co to jest zimne koło (0C , 20 C) - ja przyjmuję warunki średnie temperatury w danym sezonie.
Dlatego wartośc dodana dokładnego wskazywania jest minimalna i nie dziwię się, że Ford poszedł w tą stronę w MK5. Następny krok - czyli blokada wyświetlania w zegarach - to sprawa oczywista - inaczej ludzie będą reklamowali złe wskazania, bądź złościli sie o wzrost opłat serwisowych związanych z przypisaniem czujników w pojeździe, przy każdej przekładce kół. Nie każdy jak
@
tedi_k
robi to za dziękuję.
Bump:
Cytat:
|
Ucdsa mam, maszynki nie. Skoro moge zamienic sobie ucdsem, to po co mi maszynka na jednorazowa akcje?
|
Jasne jak masz CuDeSa to maszynka niepotrzebna. Jednak wiekszość warsztatów wulkanizacyjnych ma na odwrót - i każe sobie za to płacić