Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 15-12-2018, 08:32   #3889
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
E, to już bym we wszystkie dmuchnął. :-)
@jvc Właśnie o to chodzi. A nawet więcej
Nie pompujesz koła do ciśnienia wskazywanego przez czujniki na pozostałych kołach ale do ciśnienia wskazywanego przez dystrybutor powietrza. To jest Twój wzorzec. Nie kalibrujesz dystrybutora od czujników zamontowanych w kole. Bo co jeśli dwa czujniki (np z jednej strony pojazdu) pokazują mniej jak pozostałe z drugiej strony pojazdu - to skąd wiesz które ciśnienie (strona) jest prawidłowe? Dlatego należy dopompować / sprawdzić wszystkie koła i zrobić reset. W tym przypadku, przy nagrzanych kołach należy pompowac z 0.2 bar więcej niż podaje instrukcja (dla zimnych kół) - takie są moje obserwacje. No chyba, że był cały flak, to wtedy i tak wpompuje się całe zimne powietrze. Inna sprawą jest, że instrukcja nie podaje co to jest zimne koło (0C , 20 C) - ja przyjmuję warunki średnie temperatury w danym sezonie.

Dlatego wartośc dodana dokładnego wskazywania jest minimalna i nie dziwię się, że Ford poszedł w tą stronę w MK5. Następny krok - czyli blokada wyświetlania w zegarach - to sprawa oczywista - inaczej ludzie będą reklamowali złe wskazania, bądź złościli sie o wzrost opłat serwisowych związanych z przypisaniem czujników w pojeździe, przy każdej przekładce kół. Nie każdy jak @tedi_k robi to za dziękuję.

Bump:
Cytat:
Napisał zenq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ucdsa mam, maszynki nie. Skoro moge zamienic sobie ucdsem, to po co mi maszynka na jednorazowa akcje?
Jasne jak masz CuDeSa to maszynka niepotrzebna. Jednak wiekszość warsztatów wulkanizacyjnych ma na odwrót - i każe sobie za to płacić

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 15-12-2018 o 08:39
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem