Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 15-12-2018, 10:48   #3891
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Twoim rozumowaniu jest tylko jedna luka - mniej więcej od połowy 2017 roku wizualizacja ciśnienia odblokowana jest we wszystkich pochodnych MK5 i nowszych Fordach...
Ani czujniki nie zostały zmienione, ani tor pomiarowy ani zegary... A wzięli i "złośliwie" odblokowali...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to nie wiedziałem. Zatrzymałem sie na moim roczniku 2016. Czy złośliwie czy nie to nie wiem ale na pewno korzystniej dla serwisów.

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mając MK5 sam wymieniasz olej pod domem? (Wylewając przepracowany do kanalizacji burzowej...)
Nie wymieniam samemu, bo nie mam najazdu. Zresztą nawet jakbym miał dostęp do najazdu to chyba nie chciałoby mi się w tym babrać (wystarczy że wymieniam olej do kosiarki). A zużyty olej to można oddać do PSZOK. Nie wiedziałeś?

Koła przekładam sam, po tym jak zauważyłem że w ASO nie używali klucza dynamometrycznego i nasadek chroniących felgi alu przez porysowaniem od klucza. Nie wspomnę o tym, że nie spotkałem się aby przeczyścili przylgę piasty i zabezpieczyli np. smarem ceramicznym co uchroni mnie od wzywania ASO do zapieczonego koła na drodze kiedy złapę gumę.

Filtr powietrza wymieniam w ASO - choc mógłbym to zrobić sam (ufam że zakładają we właściwą stronę)

Nie chodzi mi o oszczędności ale płacenie za zła robotę lub coś co nie ma sensu.

Bump:
Cytat:
Albo sam (nie mam tym razem pomysłu czym...) wyważasz koła ręcznie przy ich wymianie? Przecież letnie/zimowe koła przy każdorazowym zakładaniu MUSZĄ być wyważone...
Oczywiście, wyważam koła w serwisie. Ale robię to z miesiąc przed sezonem unikając kolejek. Mogę je zostawić w drodze do pracy i odebrac wracając. Przynajmniej mam już wprawę na wypadek złapania gumy w drodze - nie będzie stresu.

A jak u Ciebie z myciem auta? Zawsze oddajesz w ręce do specjalizowanych punktów "detailing" - czy popadasz w skrajność myjąc auto samemu - przecież można porysować lakier, no i samemu trudno usunąć wszystkie kropki po asfalcie i małe ryski

Bump:
Cytat:
BTW - wg mojej opinii to zdrowo przesadzasz z tym wyolbrzymianiem kwestii odpłatności za obsługę eksploatacyjną samochodu...
Mając MK5
Proszę więc w tym ferworze dyskusji nie posyłać rozumu i zdrowego rozsądku na manowce i bezdroża...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Równie dobrze można tak napisać do właściela IKEA, które lata samolotami rejsowymi w klasie ekonomicznej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No i jest jeszcze coś takiego jak hobby (nie tylko praca)

Ale jak będę przejeżdżał obok Twojego warsztatu to wstąpię to mi przeprogramujesz te czujniki , zawsze to lepiej miec więcej niż mniej - z góry DZIĘKUJĘ

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 15-12-2018 o 11:19
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem