Temat: [Galaxy 2000-2006] zmiana "1 hour mode" w 6000CD
View Single Post
Stary 20-12-2018, 10:06   #6
raggadab
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: zmiana "1 hour mode" w 6000CD Galaxy

To mój pierwszy post na grupie więc witam wszystkich serdecznie.
Odświeżę ten wątek, mam bowiem bardzo podobną przypadłość w Mondeo MK4 2011 w radiu 6000CD. Problem polega na tym, że
1. Radio zawsze uruchamia się w trybie "one hour" nawet gdy mamy włączony zapłon
2. Po włączeniu zapłonu radio nie uruchamia się samo, trzeba je uruchomić ręcznie i też oczywiście widnieje informacja, że "tryb one hour"
3. Po 1 godzinie jazdy radio się wyłącza - wiadomo "one hour" - co jest irytujące
4. zegarek radia, ponownym uruchomieniu. Wówczas na wyświetlaczu zamiast godziny i daty są jedynie kreski: --:--

Wiem, że radio powinno się uruchamiać w trybie "one hour" jedynie gdy jest włączone bez zapłony, po to by po godzinie samo się wyłączyć w celu niedopuszczenia do rozładowania baterii. Moje natomiast pracuje w tym trybie cały czas, niestety także przy włączonym zapłonie. Tak jakby zapłon nie był wyczuwany przez radio.

Co sprawdziłem do tej pory:
- bezpieczniki, zarówno te w środku pod nogami pasażera jak i w bagażniku i w komorze silika. Wszystkie sprawne.

Nie wyciągałem jeszcze radia. Czy tam za radiem jest jeszcze jakiś bezpiecznik? Na jednym z filmików z UK na youtubie widziałem że chyba jest pod kostką? Czy on może mieć znaczenie w tym aspekcie?

Czy ktoś z użytkowników miał podobny problem i mógłby się podzielić rozwiązaniem?
Z góry dzięki za pomoc i sugestie
raggadab jest offline   Odpowiedź z Cytatem