Odp: Keyfree - nie mogę otworzyć auta pociągając za klamkę
Przy relatywnie wysokiej wilgotności system zaczyna świrować. Zarówno otwieranie drzwi, jak i zamykanie.
Nawiasem, nie macie ciągać za klamkę, tylko czujnik w klamce ma zareagować na złapanie klamki, zweryfikować radiowo obecność pilota i otworzyć elektrycznie zamki. Jak to nastąpi, ciągniemy klamkę.
W mojej wersji dobrze to widać, bo mam składane lusterka i jeśli dotyk jest zarejestrowany, to lusterka się rozkładają, co oznacza, że odblokowały się zamki i można otworzyć samochód. Analogicznie przy zamykaniu - jak się składają lusterka, to znaczy, że zamki się zablokowały.
Jeśli samochód nie zarejestrował złapania klamki, to możecie ją szarpać choćby tydzień.
Nie ma to nic wspólnego z baterią w pilocie, o ile jest sprawna. Po prostu czujniki w klamkach nie rejestrują dotyku. Ten typ tak ma. Z rozmów z użytkownikami takich systemów w innych samochodach, podobno działa i tak rewelacyjnie.
Odpalanie bezkluczykowe nie ma z tym nic wspólnego, bo wtedy jest tylko weryfikacja drogą radiową, czy pilot jest w zasięgu i nic poza tym, a otwieranie klapy to czujnik optyczny + sprawdzenie, czy jest pilot.
|