Temat: [Mondeo 2000-2007] Samochód kręci, ale nie odpala 1.8 PB
View Single Post
Stary 28-12-2018, 09:21   #12
Dashe
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2005
Domyślnie Samochód kręci, ale nie odpala

Witam, od niedawna (trochę ponad miesiąc) posiadam Forda Mondeo MK3 1.8 110km z 2005 roku. Jest to benzyna + gaz, instalacja w tamtym roku była zakładana.

Otóż dzisiaj wsiadam i nie mogę odpalić samochodu, ale od początku. Kilka dni temu pojawił mi się "check engine" pojechałem na warsztat okazało się że to od sondy lambda itd. i to był problem najprawdopodobniej od gazu że się błąd wyświetlił bo faktycznie gaz chyba źle wyregulowany - szarpnięcia delikatne na niższych obrotach czasem czuć w zakresie od 1400 do 1700 przy mocniejszym przyśpieszaniu. Więc jeździłem na benzynce żeby już autka nie męczyć, a po świętach miałem udać się do gazownika.

A teraz do sedna - często na zimnym miałem problem z odpaleniem, to znaczy że odpalam samochód załapał obroty wzrosły i w tej samej sekundzie spadły i zgasł. Za drugim zakręceniem było już dobrze odpalił i normalnie chodził. Żadnych szarpnięć, przerywań, dławień, nic. Jedynie problem temperatury, ale to już mój mechanik stwierdził że do wymiany jest termostat i na to się umówiłem także po świętach - wskazówka od temperatury dziwnie się zachowywała, samochód bardzo długo chodził na podwyższonych obrotach etc.

No aż do dzisiaj, wsiadam odpalam za pierwszym razem znowu to samo - odpala i gaśnie. Kręce drugi raz i zaskoczenie... Kręci, kręci, kręci... I tak ciągle, nie idzie w żaden sposób odpalić z rozrusznika bo tylko kręci i kręci. Czym to może być spowodowane Panowie?

Dodam że w baku jest benzyny wg. komputera na 70km, a czytałem że w dieslach mieli problemy z odpaleniem przy poniżej 1/4 baku, czy to może być ten problem?

Ostatnio edytowane przez Dashe ; 28-12-2018 o 10:50 Powód: Nazwa tematu
Dashe jest offline   Odpowiedź z Cytatem