Cytat:
Nie zdziwiłbym się, gdyby akumulatory w Mk3 żyły dłużej u osób, które świadomie odpinają kabelek BMS i smartowi dziękują za "pomoc" oraz nie korzystają z ASS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie mam pojęcia, jak się zachowuje smart bez BMS (we wcześniejszych generacjach smart nie miał czujnika i zmieniał napięcie, tu na forum niektórzy piszą, że po odpięciu BMS napięcie jest stałe, bez wahań - oczywiście przy normalnym obciążeniu)
|
Wywołany do tablicy mogę potwierdzić że z odpiętym kabelkiem z BMS-a napięcie ładowania na stałym poziomie 14,1-14,2v i w tym wypadku nie działa ASS. Jeżdziłem tak ok 2 miesiące głównie w mieście krótkie odcinki i byłem naprawdę zadowolony przynajmniej z napięcia spoczynkowego . Auto na drugi dzień witało mnie napięciem ok. 12,6-12,7 gdzie poprzednio było 11,8-12,0v. Po wpisaniu przez kolegę właściwego akumulatora w centralnej konfiguracji kabelek podpięty do BMS-a a napięcie spoczynkowe w listopadzie i temp. zew. ok 12 st/C ok.12,4 obecnie 12,2v. przy temp. zew. ok. 0 st/C.
Gdy przyjdą mrozy to zdecydowanie odpinam z powrotem kabel od BMS-a bo jak dla mnie te 12,2v to za mało w zimie.