Cytat:
|
A teraz zastanów się, czy osady są lżejsze czy cięższe od oleju
|
Wyciągacie mi tu obaj post sprzed paru miesięcy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uważnie czytać proszę, jak już... Olej w serwisie jest zlewany przez korek, po zdjęciu dolnej osłony i wymieniany jest filtr. Po tym wszystkim ja jeszcze raz zmieniam olej, ale już przez bagnet, bo nie mam w garażu wielostanowiskowym warunków do zabawy z podnoszeniem auta, zdejmowaniem osłony itp. Po prostu podnoszę parametry oleju (odsysam około 3,6 l przez bagnet, pozostałego tak nie dam rady, więc powodzenia dla serwisów, które w ten sposób robią okresową wymianę klientom), lejąc zgodny z normą Forda, zamiast zwykłego, beczkowego 5w30 po HC, jaki leją w serwisie w ramach przeglądu.
Więc jak dodam płukankę przed wymianą serwisową, to osady schodzą przez korek ze starym olejem. Olej z serwisu przepłukuje układ i niejako zbiera resztki płukanki (nafty z detergentami). Ten olej odsysam i wlewam zgodny z normą, lepszej firmy. Dlatego pisałem, że to na swój sposób specyficzna płukanka, jak płukanie po płukance
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.