View Single Post
Stary 04-01-2019, 10:47   #1
Manieak
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
Domyślnie Ford Power - brak poprawy po wymianie czujników sprzęgła

Cześć,

Jakiś czas temu przestał mi działać czujnik od sprzęgła (przynajmniej tak mi się wydaje).
Posiadam system bez kluczykowy Ford Power. Przez jakiś czas aby odpalić auto musiałem wciskać sprzęgło głębiej i mocniej.
Pewnego dnia, na wciskanie sprzęgła auto przestało reagować, co w efekcie uniemożliwiało rozruch (trafiło na żonę).

Na szczęście po kilku próbach i odczytaniu komunikatów z deski, okazało się, że aby jechać dalej wystarczy dodatkowo użyć hamulca. Wystarczy wcisnąć sprzęgło i hamulec jednocześnie i auto śmiga (nie ma tragedii można z tym jakiś czas żyć).

Po przeczytaniu kilku wątków na forum, dowiedziałem się że są za to odpowiedzialne czujniki. Aby nie tracić czasu, postanowiłem zakupić oba czujniki, które są przy sprzęgle. Pojechałem do ASO i zamówiłem oba. Koszt około 200zł, za oba.

Czujniki przyszły, zabrałem się za robotę. Trochę gimnastyki i zrobione. Oba czujniki wymienione na nowe z ASO.

Uśmiechnięty przechodzę do testów i niestety. Wymiana nie rozwiązała problemu. Wciąż do rozruchu muszę wcisnąć sprzęgło i hamulec.

Co zaobserwowałem:
Zaraz po wymianie, po włączeniu zapłonu pojawił się komunikat aby wcisnąć sprzęgło - wcisnąłem ale jedynie mogłem włączyć i wyłączyć zapłon.
Po kilku próbach z samym sprzęgłem komunikat zmienił się na wciśnij stop (tak jak miałem przed wymianą).
Odpiąłem klemę na parę minut ale to nic nie pomogło.

Aby odpalić auto wciąż muszę wcisną sprzęgło i hamulec inaczej nigdzie nie pojadę.

Macie pomysł co może być przyczyną?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 2016-12-26 19.17.30.jpg (87.0 KB, 139 wyświetleń)
Manieak jest offline   Odpowiedź z Cytatem