Odp: Nie działa zamek w przednich drzwiach pasażera.
To ja się doczepię do pytania, jako że również ostatnio miałem problemy z zamkiem pasażera. Ale objawy inne.
Po otworzeniu auta (pilotem, klamką kierowcy) drzwi pasażera przód potrafią pozostać zamknięte, zazwyczaj pomaga powtórne podwójne naciśnięcie otwierania na pilocie (lub oczywiście ręczne odryglowanie od środka - widać że 'pstryczek' pozostał wduszony).
Z raz czy dwa zdarzyło mi się, że nie otworzyłem auta łapiąc za klamkę od drzwi pasażera (pozostało zamknięte, lusterka złożone), musiałem użyć pilota jak wyżej. Ale najczęściej otwieram od strony kierowcy, więc ciężko mi stwierdzić kiedy dokładnie występuje problem. W ostatnim tygodniu mniej więcej co trzecia próba otworzenia przez pasażera drzwi, gdy auto było już 'rozbrojone', kończyła się niepowodzeniem, i konieczna była dodatkowa interwencja, np z pilota.
Auto zazwyczaj najczęściej przyciskiem na klamce (drzwi kierowcy lub pasażera, jak sie trafi), rzadziej pilotem, raczej zawsze podwójne naciśnięcie.
Zastanawiałem się czy może być gdzieś włączona funkcja otwierania tylko drzwi kierowcy, ale tylne drzwi mogę otworzyć zawsze (czasem wstawiam zakupy na podłogę z tyłu). Nie bardzo mam to jak przetestować, bo po problemowej sytuacji uda mi się otworzyć drzwi pasażera, zazwyczaj działają poprawnie przy kolejnych próbach. Tak jakby problem występował tylko czasem i tylko po dłuższym postoju.
Błędy na Forscanie sprawdzę w przyszłym tygodniu, nie przyszło mi od głowy. Na wyświetlaczu brak błędów/informacji. Akumulator nie sprawia problemów.
|