Temat: [Mondeo 2007-2014] Temperatura silnika 2.0tdci
View Single Post
Stary 14-01-2019, 21:42   #8
fibeer
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Temperatura silnika

Cytat:
Napisał Zbyniu123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie temperatura stoi w jednym miejscu jak wryta, musisz miec problem z termostatem, w fordzie termostat otwiera sie przy 87 stopniach i taka temperatura powinna byc caly czas.
Nie zauwazyles zwiekszonego spalania?

Sent from my LG-H870 using Tapatalk
Ciężko powiedzieć, jeżdżę zróżnicowane trasy, często w korku, chociaż raz na jakiś czas wybieram się na stałą trasę i raczej nie zauważyłem aby jakoś szczególnie spalanie podskoczyło. Odkąd mam zmodyfikowany C+ to kojarzę właśnie takie temperatury, chociaż jak patrzę na ten słupek z temperaturą to wydaję mi się, że wcześniej był idealnie pośrodku skali a obecnie jest lekko poniżej. No ale to też może być wina modyfikacji wydaje mi się, bo jednak dochodzi cyfrowa temperatura i może ona zwęża skalę. Sam już nie wiem.
Gebralnie, nie mam jakiś skoków temperatury, dosyć szybko się nagrzewa w mrozy itp., no i gdzieś czytałem, że silniki PSA mają bardzo dobrą sprawność przez co nie generują takich temperatur. Nie znam się na tyle by się z tym zgodzić czy nie, no ale może coś w tym jest.
Nurtuje mnie to, bo wcześniejszy diesel 1.9dCi ze stajni Renault przyzwyczaił mnie do stałej temperatury 90C [emoji846]

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
fibeer jest offline   Odpowiedź z Cytatem