Odp: Napięcie ładowania akumulatora
Cytat:
|
Sprawdź to napięcie przy samym akumulatorze (mutlimetrem) i po jakichś 30 minutach od zamknięcia auta lub nie otwierania / zamykania czegokolwiek, żeby Foka weszła w tryb oszczędzania energii. Maskę wcześniej otwórz i tak zostaw.
Wtedy wyjdzie, jakie jest bez obciążenia.
Napięcia podczas jazdy miałeś niezłe, choć to na końcu już niepokojące. Przy klemach nie powinno być <12,2 V, nawet gdy smart ma swój "genialny" tryb rozładowywania akumulatora, bo tak.
|
Zauważyłem, że MK2 miały dziwny i długa czas przejścia w tryb uśpienia, a w MK3 jest już po 10 minutach. Nie wiem tylko dlaczego po zamknięciu auta jest niski pobór prądu przez elektronikę, a w momencie przechodzenia w tryb uśpienia podskakuje prawie do 2A (na 2-3 sekundy) i dopiero "idzie spać". Generalnie zauważyłem, że BMS czasami wyłącza ładowanie i spada nawet do 11,9V o później ładuje 15,1V - ciekawe jak długo kombinowali żeby to wymyślić inżynierowie Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.