View Single Post
Stary 21-01-2019, 18:41   #3
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: wypadanie zapłonów/silnik telepie - tylko na benzynie

Dzięki za odpowiedź!

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dostaje zadyszki, czyli pracuje płynnie ale mocy nie ma, czyli ty mu w gaz a on muł jak by turbina nie działała, ale płynnie, czy czuć szarpania ( wypadanie zapłonów)
Czy raczej ty mu w gaz, a on zgasł, a odpuszczając pedał gazu jedzie jak by lepiej?
Tu się jeszcze wstrzymam z odpowiedzią, bo chcę mieć więcej prób na zimno, a jadąc do/z pracy w gęstym ruchu nie mam jak próbować.

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po rozgrzaniu chodzi ok czy prawie ok...
Ja napiszę, że prawie ok, chociaż większość różnicy by nie zauważyła.

Cytat:
Na postoju wkręca sie płynnie na obroty? co sie dzieje przy gwałtownym dodaniu gazu na postoju?
No to można wiele razy próbować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I to obserwowałem sobie od kilku tygodni. Różnica jest zdecydowana i powtarzalna tzn. po pierwsze na LPG reaguje bez zwłoki (po prostu żwawiej), a na NoPB z odczuwalną zwłoką (jakiś czas temu wręcz z zadławieniem, ale teraz ono ustało). Dziś spróbowałem jeszcze inaczej tzn. gdzie dojdzie wskazówka przy takim samym bardzo szybkim depnięciu do oporu (prób kilkadziesiąt): na LPG 1500 obrotów, na NoPB 1300-1350. Zawsze niżej.

Częste przełączanie zwróciło moją uwagę jeszcze na brak płynności przy przejściu z LPG na NoPB. Jest to wahnięcie może o 50 obrotów, ale w drugą stronę absolutnie nie występujące.

Cytat:
Co się dzieje przy jeżdzie z dużym obciążeniem (4 bieg przy 40 i pedał gazu w podłoge, wypadnie zapłon)
Dziś kilkanaście prób. Efekt widoczny dopiero z poziomu ~1200 obrotów, trochę poniżej 40 km/h. No i jest różnica - na LPG nawet się nie zadławi, tylko kręci cierpliwie jakby czekał na turbinę. Na NoPB ewidentne szarpnięcia, jak przy wypadaniu.

Cytat:
Jak się ma filtr paliwa?
Jak w treści ;-) tzn. świeży. No powiedzmy, że ma te 5 tys., bo wymieniłem, jak objawy się zaczęły, ale to nic nie dało.

Cytat:
Jeśli jesteś na 10000000% pewien że na LPG jest zupełnie ok...
Najmniejszych. Inaczej nawet bym głowy nie zawracał.

Cytat:
Nie wiem jaką masz instalacje gazową, ale w niektórych jest możliwość sewisowo przełączania pojedynczych wtrysków. Wtedy puszczasz ten jeden podejrzany na gaz reszta na Pb i testujesz czy auto dalej ma muła.
Compact. Jest ta opcja. Zainwestuję albo w kabelek, albo we wtryski (które są dość tanie).

Chociaż chyba jeszcze spróbuję zalać nowy bak jakiejś dobrej NoPB, tylko bardzo mało mi benzyny schodzi i ciężko wyjeździć. A jakość paliwa też wolałbym wyeliminować.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Jeśli do czegoś dojdę dam znać.

Ostatnio edytowane przez Skolmi ; 21-01-2019 o 18:45
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem