Odp: Instalacja lpg - czy zakładać
Nie słuchaj takich, którzy nie mieli gazu w fordzie, ale wiedzą ,że to zło .
Ja swoim 1.4 (praktycznie ta sama konstrukcja) przejechałem na gazie ok 150kkm i po takim przebiegu dopiero musiałem regulować zawory.
Pierwszy raz sprawdzałem luzy po 100kkm i było ok.
Najważniejsze- dobra instalacja i odpowiednie strojenie, a nie autoadaptacja jak to robi większość gaziarzy.
Stara zasada- albo jeździsz na gazie , albo na zaworach i wtedy faktycznie będziesz je regulował po 10kkm.(śmieszą mnie ci, co cieszą się,ża auto pali im tyle gazu co benzyny - z fizyki wynika,że MUSI palić więcej gazu).
W prawidłowo wyregulowanej instalacji temp spalania jest wyższa o kilka stopni od benzyny , więc to mit,że temp wypala zawory.
A co do jazdy z wysokimi prędkościami- w instrukcji dla 1.4 producent zaleca by unikać długotrwałej jazdy z obrotami powyżej 4 tys obr/min (nie pamiętam ile było dla 1.6). Więc jak ktoś będzie jeździł z pedałem gazu w podłodze po kilkaset km, to nawet na benzynie zarżnie silnik.
I jeszcze jedno- nawet gdybym musiał po tych 150kkm wymienić głowicę (pewnie nie więcej niż 1500 zł ) to mam i tak kilkanaście (jeśli już nie kilkadziesiąt, trzeba by przeliczyć) tys zł do przodu,jeżdżąc na gazie.
Ostatnio edytowane przez jarhel74 ; 21-01-2019 o 22:58
|