Odp: wymiana małego termostatu - gdzie ?
Witam forumowiczów... z racji, że moje Mondeo mam już ok 9 lat i wiele razem przeszliśmy (w tym również w kwestii termostatów), postanowiłem odgrzać kotleta i napisać...
Kiedyś był to dla mnie priorytet, żeby auto nagrzewało się szybko, wymieniłem 2x razy duży termostat (ostatecznie na oryginalny), oraz "zaślepiłem" gwoździem obudowę termostatu żeby ciepły płyn nie dostawał się do zbiorniczka - nie potrafię wyjaśnić czy wytłumaczyć, ale zrobiłem i jakimś tam stopniu pomogło. Po przejechaniu kilku km wąż do chłodnicy jest zimny, wąż biegnący do zbiorniczka wyrównawczego również - uznałem że jest OK.
Z racji, że od lipca jestem szczęśliwym posiadaczem nowej Octavii (w benzynie która grzeje się OD RAZU nawet w mrozy), Mondziaka dostała żona. Do pracy robi trasy (ok 23km w jedną stronę) i spalanie ma na poziomie 5,5 latem - 6,5 zimą (1000-1050km na baku). Zdziwił mnie tak znaczący wzrost spalania jak zrobiło się zimno, ale tłumaczyłem to zmianą opon na zimowe, które jak wiadomo mają znacznie większe opory toczenia. Ale nie dawało mi to spokoju i dopytałem czy i jak zagrzewa się auto... zszokowała mnie informacja, że auto na tym odcinku (23km) nie dochodzi do połowy skali,a wręcz ma problem z osiągnięciem 1/4. Dramat.
Zanim zdecyduję się na zakup małego termostatu (który obstawiam, że jest padnięty), zacząłem myśleć (bo to nie boli i nic nie kosztuje!). Chodzi mi po głowie, żeby zatkać / zaślepić / odciąć NA PRÓBĘ pracę małego termostatu. Jeżeli jest walnięty i puszcza (stale czy też za wcześnie) płyn chłodzący do chłodnicy oleju to zatkanie / zgięcię / ściśnięcie owego przewodu biegnącego od małego termostatu powinno (przynajmniej w teorii) pomóc i wyeliminować kwestię wadliwie działającego małego termostatu.
Wiadomo, że jest to druciarstwo i coś bardzo doraźnego, ale mam pytanie czy ktoś próbował takich metod?
Jestem przekonany, że przy obecnie panujących temperaturach (-5 do -10st) nie zrobię krzywdy silnikowi który i tak nigdy nie miewał tendencji to przegrzewania.
Myślę, że to kwestia dni i postaram się coś pokombinować z tym wężykiem od małego termostatu.
|