View Single Post
Stary 22-01-2019, 22:47   #8
Marcin_78
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Grand C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq, 150 KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Awaria skrzyni Powershift ( 6DCT450-MPS6 )

Tydzień temu powtórka - znów PS wpadła w tryb awaryjny, auto unieruchomione na ok 30 minut, po tym czasie, jedzie jakby nigdy nic.

Podjechałem do MAKTRANS, panowie podpieli pod komputer i odczytali błędy: P06B1 i P060. Podpbnie jak Piotr_V6 polecili sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne, wiązki, kostki itp. do skrzyni

Wczoraj odstawiłem auto do Solid Garage, dzisiaj odezwał się serwis - przy podpiętym komputerze, na postoju gdy temp oleju w skrzyni osiąga temp 85 stC, PS wpada w awarię - sytuacja powtarzalna, temperatura spada i jest OK.

Diagnoza serwisu - uszkodzony moduł mechatroniki podobno mieli podobny przypadek w starszej skrzyni. Nowy sterownik to koszt około 7000 (cena z kosmosu - zaporowa), serwis szuka modułu po regeneracji (okaże się czy jest do dostania i jaka bedzie cena).

Co myślicie? Jutro zadzwonię jeszcze do Maktrans, porozmawiam - popytam.

Wydaję mi się że te 85 stopni to normalna temp oleju, ale zmoże się mylę? A może to kwestia niewydolnego układu chłodzenia - przy spokojnej jeździe nie w korkach nic się nie dzieje i może tutaj warto szukać rozwiązania.
Marcin_78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem